Agnieszka Kręglicka

Flan grzybowy


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Flan grzybowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250g leśnych grzybów mieszanych (2 garście)

2 łyżki oliwy

1 posiekany ząbek czosnku

1,5 szklanki kremówki

4 jaja

sól

pieprz

tymianek

tarty parmezan

kolorowe sałaty

oliwa extra vergine

ocet winny

 

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić i pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Na oliwie usmażyć grzyby z czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Poczekać aż woda całkowicie odparuje, dodać kremówkę, chwilę pogotować i ostudzić. Jajka roztrzepać, wymieszać z grzybami ze śmietaną. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Foremki wysmarować oliwą i wysypać parmezanem. Wlać do nich przygotowaną masę. Piec ok. 35 minut, aż masa się zetnie i zrumieni. Flan początkowo urośnie, a po wyjęciu opadnie. Przed podaniem podważyć brzegi i wyjąć obracając do góry dnem. Podawać na ciepło z sałatką z roszponki skropioną oliwą i octem winnym. Masę można przygotować zawczasu i wstawić do piekarnika tuż przed przyjściem gości.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.