Gary  Rhodes

Flan czekoladowy


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Flan czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

225g maki

szczypta soli

150 g zimnego masła

75 g cukru

1 jajko

1 żółtko

masło



Nadzienie

3 jajka

1 żółtko

100 g cukru

350 g gorzkiej czekolady

60 g niesolonego masła

1 łyżka śmietany 36%

2 łyżki ciemnego rumu

bita śmietana





Przygotować ciasto

Przesiać mąkę i sól, dodać masło i posiekać razem. Wsypać cukier i wymieszać. Dodać jajka i żółtko i zagnieść ciasto. Uformować w krążek, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Posmarować masłem formę na tartę, dno wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia. Rozwałkować ciasto i wylepić nim foremkę. Na cieście położyć kawałek papieru do pieczenia i wsypać fasolę lub inne obciążniki. Wstawić do piekarnika na 20 minut, wyjąć, usunąć papier i obciążniki i odstawić ciasto do ostygnięcia.



Przygotować nadzienie

Połamać czekoladę na kawałki i umieścić wraz z masłem, śmietaną i rumem w żaroodpornej misce. Postawić miskę na rondlu z lekko wrzącą wodą i stopić czekoladę, mieszając od czasu do czasu. Zmieszać trzepaczką jajka, żółtko i cukier, ubijać aż masa podwoi objętość. Dodać stopniowo kogel-mogel do czekolady, delikatnie mieszając. Wylać nadzienie na podpieczony spód i wstawić flan do piekarnika 180°C na 15 – 20 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Wyjąć flan z formy, pokroić na porcje i podawać z bitą śmietaną.





© Gary Rhodes

powrót

Podobne przepisy

Lekkie tiramisu gotowane na parze
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Czekoladowo-kawowy creme brulee
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pascha polska
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Czekolada z orzechami i kandyzowanym imbirem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mrożony mus jagodowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.