Gary  Rhodes

Flan czekoladowy


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Flan czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

225g maki

szczypta soli

150 g zimnego masła

75 g cukru

1 jajko

1 żółtko

masło



Nadzienie

3 jajka

1 żółtko

100 g cukru

350 g gorzkiej czekolady

60 g niesolonego masła

1 łyżka śmietany 36%

2 łyżki ciemnego rumu

bita śmietana





Przygotować ciasto

Przesiać mąkę i sól, dodać masło i posiekać razem. Wsypać cukier i wymieszać. Dodać jajka i żółtko i zagnieść ciasto. Uformować w krążek, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Posmarować masłem formę na tartę, dno wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia. Rozwałkować ciasto i wylepić nim foremkę. Na cieście położyć kawałek papieru do pieczenia i wsypać fasolę lub inne obciążniki. Wstawić do piekarnika na 20 minut, wyjąć, usunąć papier i obciążniki i odstawić ciasto do ostygnięcia.



Przygotować nadzienie

Połamać czekoladę na kawałki i umieścić wraz z masłem, śmietaną i rumem w żaroodpornej misce. Postawić miskę na rondlu z lekko wrzącą wodą i stopić czekoladę, mieszając od czasu do czasu. Zmieszać trzepaczką jajka, żółtko i cukier, ubijać aż masa podwoi objętość. Dodać stopniowo kogel-mogel do czekolady, delikatnie mieszając. Wylać nadzienie na podpieczony spód i wstawić flan do piekarnika 180°C na 15 – 20 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Wyjąć flan z formy, pokroić na porcje i podawać z bitą śmietaną.





© Gary Rhodes

powrót

Podobne przepisy

Gruszki w winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Pudding ryżowy z egzotyczną sałatką
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Owoce gotowane w winie chianti
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Potrójnie czekoladowa lodowa kanapka
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody
Biszkopty z owocami
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czekoladowy budyń z chilli
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.