David Gaboriaud

Flamenquin z ziemniakami grillowanymi i pikantna salsa z pomidorów i czerwonej cebuli


Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

odsłon: 1017

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe

4 plastry szynki długo dojrzewającej

ser owczy Manchego pokrojony w słupki (4 kawałki)

kilka ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry

szczypta wędzonej papryki

1 jajko

bułka tarta

2 pomidory pokrojone w kostkę

1 cebula czerwona drobno pokrojona

szczypta płatków chilli

1 łyżka hiszpańskiego octu Jerez

oliwa z oliwek

olej ryżowy do głębokiego smażenia

sól i pieprz

Przygotowanie:

Przygotuj salsę – wymieszaj pomidory, cebulę, ostra papryczkę chilli, ocet, oliwę z oliwek i dopraw solą.
Przygotuj flamenquin – pokrój wzdłuż polędwiczki i rozbij młotkiem, by je spłaszczyć. Dopraw je solą. Na każdy plaster polędwiczki połóż szynkę i kawałek sera, zroluj je. Następnie obtocz każdą polędwiczkę w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej i podsmaż kilka minut na głębokim tłuszczu rozgrzanym do 175 stopni. Wyciągnij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podsmaż ziemniaki na patelni na oliwie, aż będą złociste i miękkie. Dopraw solą i wędzoną papryką.
Serwuj flamenquin z ziemniakami i salsą.

powrót

Podobne przepisy

Wołowina z orzechami nerkowca i chili w słodkim sosie sojowym
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Indyk pieczony z brzoskwiniami i imbirem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Dania z indyka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ratatuj z jagnięciną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cevapi z carpaccio z arbuza i serem feta
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Indyk w stylu cajun
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.