Kylie Kwong

Flaki z zielonym groszkiem


Przepis z programu Kylie Kwong - gotowanie z sercem (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Flaki z zielonym groszkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 litry wody

1 kg flaków wołowych

pokrojonych na spore kawałki (z dużego płata)

5 małych pomidorów rzymskich (owalnych)

pokrojonych na ćwiartki

10 ząbków czosnku

2 łyżki soli morskiej

1/3 filiżanki cukru palmowego

1/3 filiżanki wody (1 filiżanka = 250ml)

1 filiżanka oliwy

1 mały fenkuł

pokrojony na cienkie plasterki

12 cebulek - dymek

z zostawionymi około 2 cm zielonymi częściami

1 mała gałązka selera

posiekana pod skosem

200 g boczku

pokrojonego w kostkę

1 filiżanka białego wina

1/3 filiżanki octu z Chardonnay

3 filiżanki bulionu z kurczaka (patrz: osobny przepis na uniwersalny bulion z kurczaka)

4 małe zielone jabłka

obrane i pokrojone na kawałki

1 filiżanka zielonego groszku

2 - 3 łyżeczki soli

1 łyżka czerwonego octu winnego

1 łyżka octu z Chardonnay

dodatkowo

 

 

Przygotowanie:


W dużym rondlu zagotować wodę. Zmniejszyć płomień, wrzucić flaki i gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem, około pół godziny. Odlać wodę, flaki przepłukać zimną wodą, odcedzić i pokroić na małe kawałki. W moździerzu delikatnie zgnieść pomidory, tak, by puściły sok. Przełożyć do miski, odstawić. W moździerzu rozgnieść czosnek z połową soli, odstawić. Na średniej wielkości patelnię wlać 1/3 filiżanki wody, dodać cukier, podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, a następnie na małym ogniu gotować bez przykrycia około 3 minut, aż syrop zacznie karmelizować. Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej, włożyć czosnek rozgnieciony z solą, podsmażać przez minutę. Włożyć plasterki fenkuła, cebulki, seler, kostki boczku i pozostałą sól, smażyć, od czasu do czasu mieszając, przez około 2 minuty. Włożyć flaki, wymieszać. Wlać karmel, włożyć pomidory, wymieszać, aby flaki pokryły się warstwą karmelu. Wlać wino i ocet z Chardonnay, gotować na małym ogniu około
10 minut, aby płyn odparował. Wlać bulion, zakryć patelnię i gotować na wolnym ogniu około 25 minut. Dołożyć jabłka, przykryć, gotować kolejne 25 minut (aż flaki będą miękkie). Dodać groszek, gotować, bez pokrywki, około 6 minut. Zdjąć z płyty i dodać pozostałe składniki.

powrót

Podobne przepisy

Boczek z soczewicą
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czulent
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia żydowska
Kotlety z kaparami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczona kurka z winogronami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.