Dave  Myers

Fińska grochówka


Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy

Fińska grochówka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g łamanego grochu

szczypta sody oczyszczonej

1 mała wędzona golonka

2 cebule – jedna pokrojona w kosteczkę, druga w całości, z dwoma wbitymi goździkami

1 kwiat muszkatołowy

2 liście laurowe

1 pokrojona w kostkę marchewka

1 łyżka ostrej musztardy

100 ml gęstej kwaśnej śmietany (opcjonalnie)

sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Dzień wcześniej zalej groch wodą, wsyp sodę oczyszczoną, zostaw na noc. Następnego dnia włóż golonkę do dużego garnka, zalej 1,5 l zimnej wody, doprowadź do wrzenia. Kiedy woda zawrze, zdejmij z ognia.
Zlej wodę, umyj golonkę, usuń z garnka resztki piany. Włóż golonkę do garnka, zalej ponownie wodą. Włóż cebulę z goździkami, kwiat muszkatołowca i liście laurowe. Doprowadź do wrzenia, po czym gotuj przez godzinę na wolnym ogniu.
Opłucz groch, włóż do garnka, zalej wodą, doprowadź do wrzenia, gotuj przez 10 min.
Odcedź groch i włóż do garnka z golonką, wraz z pokrojoną cebulą i marchewką. Gotuj na wolnym ogniu, aż groch będzie miękki – zajmie to 45 min do godziny. W razie potrzeby dolej trochę wody.
Wyjmij golonkę, cebulę w całości, liście laurowe i kwiat muszkatołowy.
Obierz golonkę z mięsa i porwij je na kawałki (bez skóry). Dodaj do zupy musztardę i dopraw solą i pieprzem.
Ręcznym blenderem zmiksuj na purèe z wyczuwalnymi drobinkami grochu, włóż kawałki mięsa i podgrzej. Wymieszaj ze śmietaną, jeśli jej używasz. Podawaj z pieczywem na zakwasie.




powrót

Podobne przepisy

Empanady z grilla
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Polędwica wołowa na sosie z kurek na ziemniaczanych plackach
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kurczę w sosie estragonowym
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa brzadowa
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chłodnik z awokado z sałatką z kraba i selera naciowego
Gosia  Molska
Przepis z programu Posmak świata (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chilijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.