Dave  Myers

Fińska grochówka


Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy

Fińska grochówka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g łamanego grochu

szczypta sody oczyszczonej

1 mała wędzona golonka

2 cebule – jedna pokrojona w kosteczkę, druga w całości, z dwoma wbitymi goździkami

1 kwiat muszkatołowy

2 liście laurowe

1 pokrojona w kostkę marchewka

1 łyżka ostrej musztardy

100 ml gęstej kwaśnej śmietany (opcjonalnie)

sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Dzień wcześniej zalej groch wodą, wsyp sodę oczyszczoną, zostaw na noc. Następnego dnia włóż golonkę do dużego garnka, zalej 1,5 l zimnej wody, doprowadź do wrzenia. Kiedy woda zawrze, zdejmij z ognia.
Zlej wodę, umyj golonkę, usuń z garnka resztki piany. Włóż golonkę do garnka, zalej ponownie wodą. Włóż cebulę z goździkami, kwiat muszkatołowca i liście laurowe. Doprowadź do wrzenia, po czym gotuj przez godzinę na wolnym ogniu.
Opłucz groch, włóż do garnka, zalej wodą, doprowadź do wrzenia, gotuj przez 10 min.
Odcedź groch i włóż do garnka z golonką, wraz z pokrojoną cebulą i marchewką. Gotuj na wolnym ogniu, aż groch będzie miękki – zajmie to 45 min do godziny. W razie potrzeby dolej trochę wody.
Wyjmij golonkę, cebulę w całości, liście laurowe i kwiat muszkatołowy.
Obierz golonkę z mięsa i porwij je na kawałki (bez skóry). Dodaj do zupy musztardę i dopraw solą i pieprzem.
Ręcznym blenderem zmiksuj na purèe z wyczuwalnymi drobinkami grochu, włóż kawałki mięsa i podgrzej. Wymieszaj ze śmietaną, jeśli jej używasz. Podawaj z pieczywem na zakwasie.




powrót

Podobne przepisy

Tartiflette
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rumuńskie pikantne smażone kiełbaski bez osłonek
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
La choucroute garnier a l’Alsacienne
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czysta zupa grzybowa
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.