David Gaboriaud

Filety z żabnicy smażone na boczku z grillowanymi warzywami i sosem jogurtowym


Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

odsłon: 74

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 filety z żabnicy (oczyszczone)

1 bakłażan pokrojony w cienkie podłużne plastry

1 cukinia pokrojona w cienkie podłużne plastry

1 papryka pokrojona w cienkie podłużne plastry

100 ml jogurtu

50 g boczku

kilka listków mięty

oliwa z oliwek

sól i pieprz – do smaku

 

Przygotowanie:

Warzywa dopraw solą i oliwą z oliwek i grilluj na patelni grillowej lub upiecz w piekarniku.
Posiekaj liście mięty i wymieszaj je z jogurtem. Dopraw jogurt solą, pieprzem i łyżką oliwy z oliwek. Odstaw, aby smaki się przegryzły.
Pokrój boczek w zapałki i podsmaż je na patelni, aż będą chrupkie i złociste. Przełóż do jakiegoś naczynia i na tej samej patelni podsmaż filety z żabnicy 2 minuty z każdej strony.
Serwuj filety żabnicy z warzywami oraz sosem jogurtowym.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.