Tomasz Jakubiak

Filety z sandacza z rydzami smażonymi w miodzie


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

odsłon: 1855

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 filety z sandacza

pół kostki masła

50 ml białego wytrawnego wina

2 cebule

4 ząbki czosnku

łyżka czarnych oliwek

kilka dużych kaparów

3-4 suszone pomidory

3 raki

Karmelizowane rydze:

4 duże rydze

cebula szalotka

garść orzechów laskowych

2 kiszone cytryny

garść liści szpinaku

sól

pieprz

4 łyżki miodu

olej do smażenia

Przygotowanie:

Pokrój cebule, czosnek, oliwki, kapary i suszone pomidory. Na patelni sklaruj masło. Dodaj nóżki raków, a następnie pokrojone warzywa. Składniki krótko przysmaż. Masło przecedź przez sito i wlej ponownie na patelnie. Na smakowym maśle usmaż kawałki ryby. Dodaj ponownie szyjki rakowe i wcześniej podsmażone warzywa. Dolej wino i poczekaj, aż się zredukuje. Danie zdejmij z ognia. Przygotuj karmelizowane w miodzie rydze. Pokrojoną cebulę i orzechy laskowe upraż na suchej patelni. Następnie dolej olej i usmaż rydze, cytryny i pokrojone liście szpinaku. Danie dopraw solą, pieprzem i miodem. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.