Si King

Filety z ryby w chrupiącej otoczce z chorizo


Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska

Filety z ryby w chrupiącej otoczce z chorizo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

sok z ½ limonki

4 filety z ryby o zwartym

białym mięsie

np. z dorsza

150 g lekko czerstwego chleba

pokrojonego w kostkę

bez skórki

250 g chorizo lub dowolnej

aromatycznej

dobrze wędzonej kiełbasy (należy z niej zdjąć skórkę i drobno pokroić kiełbasę)

2 ząbki czosnku

pokrojone na cienkie plasterki

skórka z jednej limonki

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

2 łyżki tartego parmezanu

½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

50 g masła

ćwiartki limonki

do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Filety polać sokiem z limonki i odstawić na pół godziny. Pokrojony chleb ułożyć na blasze. Na wierzchu położyć pokrojone chorizo. Piec przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po ostygnięciu przełożyć do blendera, zmiksować na drobne kawałeczki. Dodać czosnek, skórkę z limonki, natkę, parmezan i pieprz. Zmiksować jeszcze raz. Na blaszce ułożyć filety skórą do dołu. Posmarować warstwą pasty z chorizo i chleba, grubości około 0.5 cm. Posypać kawałeczkami masła. Zakryć blaszkę szczelnie folią aluminiową i zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut. Podawać z frytkami lub młodymi ziemniakami i sałatą z rukoli, udekorowane cząstkami limonki.

powrót

Podobne przepisy

Carpaccio z tuńczyka w oliwie bazyliowej
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tatar z łososia
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Morszczuk z melisą clarissy dickson-wright
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

postremus

postów: 1

26.05.2013 09:22

CYTUJ

g

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.