Kylie Kwong

Filety z ryby smażone w głębokim tłuszczu z kolorową sałatką pomidorową


Przepis z programu Kylie Kwong - gotowanie z sercem (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Filety z ryby smażone w głębokim tłuszczu z kolorową sałatką pomidorową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 filetów po 100 g (dowolnej ryby o białym

soczystym mięsie)

¼ filiżanki mąki pszennej

2 filiżanki oleju roślinnego do głębokiego smażenia (1 filiżanka = 250ml)

 

 

Przygotowanie:


W misce połączyć łyżką wymieszać mąkę, piwo i lód, nie rozbijać zbyt dokładnie grudek mąki. Odstawić do momentu, kiedy lód stopnieje. W tym czasie przyrządzić sałatkę pomidorową. W moździerzu rozetrzeć sól z pieprzem. Dodać oba czerwone pomidory i lekko rozgnieść. Wlać oliwę, sok z cytryny i sok z limonki, wymieszać. Dołożyć żółte pomidorki i zielonego pomidora. Przełożyć do miski, zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Rozgrzać olej na dużej patelni do momentu, w którym na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Filety rybne oprószyć mąką, a następnie zanurzać w cieście. Smażyć zanurzone w oleju około 3 minuty, aż staną się złotobrązowe. Po wyjęciu z oleju odsączyć na papierowym ręczniku. Ułożyć smażone filety na półmisku i podawać z sałatką pomidorową w osobnej miseczce.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka rybna pachnąca dymem z serem ricotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Halibut na parze w sosie pomidorowym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Kotleciki z solonego dorsza z confit z papryki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dorsz miodowy
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szaszłyki z żabnicy z boczkiem i ziołami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.