Marieta  Marecka

Filety z kurczaka w ziołowej kruszonce


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Filety z kurczaka w ziołowej kruszonce
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2-3 filety z kurczaka

2-3 kromki czerstwego pieczywa (może być bagietka lub inne pszenne)

¼ szklanki pistacji

2 łyżki świeżego tymianku

1 łyżka natki pietruszki

3 łyżki startego parmezanu

sól

pieprz

oliwa

½ papryczki chili

1 łyżeczka skórki z cytryny

1 ząbek czosnku

2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Filety z kurczaka oczyszczamy i przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Kromki pieczywa kruszymy w malakserze na gruby żwirek, dodajemy pistacje, posztakowaną pietruszkę, listki tymianku, parmezan, pokrojoną chili, skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek sól, pieprz i 2-3 łyżki oliwy. Miksujemy krótko do połączenia się składników. Jeśli masa wyjdzie zbyt sypka, dolewamy jeszcze trochę oliwy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Układamy filety na blaszce do pieczenia, na wierzch kładziemy grubą warstwę kruszonki i pieczemy ok. 15 minut, aż kruszonka się zapiecze, a kurczak dojdzie w środku.
Podajemy z ryżem, kaszą lub lekką sałatką.

powrót

Podobne przepisy

Eskalopki cielęce z borowikami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chili z mięsa mielonego i fasoli
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Biryani z baraniną
Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.