Tomasz Jakubiak

Filety z dorsza w serowej panierce z frytkami ze słodkich ziemniaków


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

odsłon: 1424

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 filety z dorsza

ręcznik papierowy

 

Ciasto:

sól

pieprz

szkl. maślanki

łyżeczka sody oczyszczonej

jajko

2 łyżki startego parmezanu

2 łyżki octu

szkl. mąki

3 szkl. oleju

 

Frytki:

2 bataty

2 szkl. zimnej wody

2 szczypty soli

 

Sos:

szkl. jogurtu

ząbek czosnku

kilka listków kolendry

0,5 łyżeczki sosu worcestershire

0,5 łyżeczki octu jabłkowego

szczypta soli

 

Przygotowanie:

Do miski wrzuć mąkę, sodę, maślankę i jajko. Dodaj sól, pieprz, ocet i parmezan. Wszystkie składniki wymieszaj tak, żeby nie było grudek. Następnie do ciasta wrzuć kawałki dorsza.
W garnku rozgrzej olej i wrzucaj na niego rybę w cieście. Smaż na rumiany kolor. Następnie wyciągnij dorsza z garnka i wyłóż na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się namiaru tłuszczu.
Przygotuj frytki. Do miski wlej wodę i dopraw solą. Bataty pokrój w plastry, wrzuć na 5 minut do wody, a następnie odsącz na ręczniku papierowym. Frytki smaż na głębokim oleju, a po wyjęciu przełóż na ręcznik papierowy. Przełóż do miseczki i skrop sosem worcestershire.
Pora na sos. Do miseczki wlej jogurt, dodaj posiekaną kolendrę, starty czosnek, ocet jabłkowy, sos worcester i sól. Sos dokładnie wymieszaj i serwuj do ryby. Smacznego!


powrót

Podobne przepisy

Pieczony ziemniak ze śledziem matias w cebuli
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Śledzie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zapiekanka rybna pachnąca dymem z serem ricotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Łosoś z czosnkiem niedźwiedzim*
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka
Zupa z wędzonego dorsza z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Zupa z karpia z rodzynkami
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Placuszki rybne
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.