Filet z suma europejskiego zapiekany z kremolatą na sosie szpinakowym podany z batatami

Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Filet z suma europejskiego zapiekany z kremolatą na sosie szpinakowym podany z batatami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Marynowanie suma

60 dag filetu z suma

łyżka brązowego cukru

łyżka oliwy z oliwek

zesty z 1 limonki

Kremolata*

mozzarella

nać pietruszki

pół pęczka koperku

pół pęczka szczypiorku

sok z 1 limonki

oliwa z oliwek

10 dag bułki tartej

8 dag masła

Sos szpinakowy

1,2 kg świeżego szpinaku

czosnek

125 g śmietany 36%

Bataty

60 dag batatów

biały pieprz

sól

Przyprawy

sól, grubo mielony czarny pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie:

Filet z suma wyporcjować, zamarynować i odstawić do lodówki na 2-3 h. Pietruszkę, koperek, szczypiorek i zesty z limonki zmiksować z dodatkiem oliwy. Gdy osiągniemy jednolitą masę z ziół dodać bułkę tartą i startą mozzarellę. Pod sam koniec miksowania dodać masło i doprawić do smaku. Na maśle zeszklić czosnek, dodać posiekany szpinak, śmietanę i doprawić do smaku. Odparować aż sos zgęstnieje. Bataty ugotować, obrać ze skóry, przecisnąć przez praskę, przełożyć do rondla, odparować i doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Suma obłożyć kremolatą i zapiec w piecu w temperaturze 180 stopni C przez około 10 - 15 minut.

powrót

Podobne przepisy

Azjatycki labraks z kleistym ryżem i zieleniną
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Tajskie placuszki rybne delii
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Gotowana ryba z sosem pomarańczowo-sezamowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 44)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Ryby w tempurze z surówką coleslaw
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Pstrągi z szynką i orzechami laskowymi
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.