Lucinda Scala  Quinn

Filet z ryby z rozmarynem


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Filet z ryby z rozmarynem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kg filetów z białej ryby o zwartym mięsie

ok 2 cm grubości (jeśli cieńsze – skrócić czas smażenia)

sól

świeżo zmielony pieprz

3 łyżki mąki pszennej

1½ łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

1 ząbek czosnku

posiekany (ok 1 łyżka)

¼ szklanki włoskiego wina lub wytrawnego wermutu

2 łyżki czarnych oliwek

bez pestek

pokrojonych w plasterki

2 łyżki listków świeżego rozmarynu plus 2 gałązki do dekoracji

1 łyżka niesolonego masła

1 cytryna pokrojona w cząstki

do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Filety posypać solą i pieprzem z obu stron. Lekko oprószyć mąką, strząsnąć nadmiar. Na średnim ogniu rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką. Wlać oliwę. Włożyć rybę, Smażyć 2 minuty nie przesuwając. Obrócić, smażyć kolejne 2 minuty, zmniejszywszy ogień. Zlać oliwę i ponownie obrócić filety. Z boku patelni dołożyć czosnek, smażyć mieszając 10-15 sekund, nie przypalić. Szybko dodać wino, oliwki, i rozmaryn, mieszać aż wino odparuje - ok 1½ minuty. Wyłożyć filety na podgrzane talerze. Do sosu dodać masło. Polać rybę. Przybrać gałązką świeżego rozmarynu. Podawać z cząstkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z karpia z rodzynkami
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Malajskie rybne curry
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia malajska
Szaszłyczki rybne
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska
Smażony filet z gładzicy z kremem z kaszanki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Filety z ryby w chrupiącej otoczce z chorizo
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.