Ewa Chodakowska

Filet z pstrąga z puree z topinamburu i chipsami z kiełbasy


Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne

Filet z pstrąga z puree z topinamburu i chipsami z kiełbasy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

100 g topinamburu

1 litr bulionu warzywnego lub rosołu

150 g soczewicy czarnej

½ fileta z pstrąga ze skórą

2 plastry kiełbasy suchej extra wieprzowej

1 łyżka oleju ryżowego

1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Filety z pstrąga przekrój na pół i posól. Podsmaż filety na maśle klarowanym, najpierw od strony skóry, tak by była chrupka i złocista. Odwróć filety i podsmaż drugą stronę przez dosłownie kilkanaście sekund i następnie zdejmij z patelni.
Ugotuj soczewicę wg instrukcji podanej na opakowaniu. Na koniec dopraw solą do smaku i odstaw.
Przygotuj puree z topinamburu - obrany i pokrojony w kostkę topinambur gotuj w rosole lub bulionie do miękkości. Następnie zblenduj do gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku, odstaw.
Przygotuj chipsy - połóż cienkie plastry kiełbasy suchej extra wieprzowej na blasze i piecz w 180 stopniach, aż ładnie się zrumienią i staną się chrupkie.
Podaj filety z pstrąga z puree i chipsami.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.