Filet z łososia z krewetkami

Przepis z programu Kucharze świata (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska

Filet z łososia z krewetkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Pięknie wyglądające danie główne składa się z plasterków łososia i krewetek podanych na aromatyzowanym ziołami risotto i z prostym sosem z szampana i masła. Szef kuchni używa owalnych talerzy, co umożliwia elegancko zbalansowaną prezentację. Danie może też być podane na talerzach okrągłych – wzgórek ryżu umieścimy pośrodku, krewetki po obu stronach, a pokrojonym łososiem zwieńczymy risotto.





Risotto

2 łyżki stołowe niesolonego masła

2 cienko pokrojone szalotki

1 szklanka ryżu „arborio”

2 szklanki wrzątku

1 łyżeczka curry

2 łyżki stołowe niesolonego masła

2 pokrojone w cienkie paseczki liście szałwii

posiekane listki z 1 gałązki rozmarynu

listki z 1 gałązki tymianku

3 pokrojone w cienkie paseczki liście mięty



Przygotowanie

1 duża cukinia

1 obrana i pokrojona w cienkie słupki marchewka

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

1 duża, oczyszczona i pokrojona w cienkie paseczki papryka czerwona

1 duża, oczyszczona i pokrojona w cienkie paseczki papryka żółta

2 łyżki stołowe miękkiego masła



Łosoś i krewetki

2 kawałki filetu z łososia (około 0,5 kg)

1 łyżka stołowa niesolonego masła

20 – 30 nitek szafranu

fleur de sel (wykwintna sól morska)

8 oczyszczonych, wielkich krewetek (jumbo)

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek



Sos szampański

1 szklanka szampana

2 łyżki stołowe niesolonego masła

sok z cytryny

1 łyżeczka curry

sól i świeżo mielony pieprz – do smaku

listki z 1 gałązki tymianku



8 jagód miechunki jadalnej bez łupinek

12 liści szałwii



Przygotowanie risotto

W rondelku o grubym dnie rozpuszczamy na średnim ogniu 2 łyżki masła, podsmażamy szalotki 3 – 5 minut mieszając od czasu do czasu, aż staną się szkliste i miękkie. Wsypujemy ryż i mieszamy, by ziarenka pokryły się tłuszczem. Smażymy mieszając, aż ryż zacznie stawać się półprzezroczysty. Wlewamy tyle gorącej wody, by zakryła ryż. Gotujemy mieszając powoli, ale przez cały czas drewnianą łyżką – aż ryż wchłonie wodę. Dolewamy więcej wody i powtarzamy proces, aż ryż wchłonie całą wodę i stanie się miękki. Zajmie to około 12 – 15 minut. Dodajemy przyprawę curry, mieszamy i odstawiamy.



Przygotowanie warzyw

Kroimy cukinię na pół wzdłuż, a następnie w poprzek. Usuwamy nasiona. Używając dwuipółcentymetrowej okrągłej wycinaczki – wykrawamy 8 krążków. Resztki cukinii kroimy w cienkie słupki. Rozgrzewamy oliwę na teflonowej patelni i na średnim ogniu podsmażamy krążki cukinii i paseczki marchewki przez 2 minuty. Dodajemy paseczki cukinii oraz obu papryk i dusimy 2 minuty, aż warzywa zmiękną. Odstawiamy, trzymając w cieple.



Przygotowanie owoców morza

Usuwamy skórę z tuńczyka. Filety kroimy na 2 długie, cienkie paski. Rozgrzewamy masło w dużej, teflonowej patelni, wsypujemy szafran i mieszamy. Dodajemy łososia i smażymy 5 minut, raz obracając. Osączamy na papierowym ręczniku, posypujemy szczyptą soli morskiej. W tej samej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy krewetki, aż staną się półprzezroczyste, około 2 – 3 minuty. Osączamy na papierowym ręczniku.



Przygotowanie sosu

Zagotowujemy szampan w średnim rondelku i ¼ odparowujemy. Dodajemy masło. Gdy się roztopi – dodajemy sok z cytryny I przyprawę curry. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy tymianek.



Przygotowanie dania

Do risotta dodajemy masło i zioła. Podgrzewamy warzywa i dodajemy masło oraz owoce miechunki. Mieszamy i podsmażamy. Pośrodku talerza formujemy pasek z risotto. Na wierzchu kładziemy filet z łososia. Po jednej stronie ryby kładziemy obok siebie 2 krewetki, po drugiej – ładnie układamy warzywne julienne. 2 krążki cukinii kładziemy na jednym z końców łososia. Wewnątrz każdego pierścienia z krewetek umieszczamy po owocu miechunki. Całość polewamy sosem. Paseczki warzyw dekorujemy trzema listkami szałwii.



© Ramirez Rodrigues Pardo

powrót

Podobne przepisy

Ryba rashad
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kulebiak z sandacza we francuskim cieście
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Łosoś marynowany w balsamico
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.