Adam Chrząstowski

Filet z łososia w chrzanowym sosie


Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy wielkanocne, Potrawy na Boże Narodzenie

odsłon: 66430

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

750 g fileta łososia

1/3 litra mleka

2 łyżki mąki

½ kostki masła

1 szklanka tartego chrzanu

1 cytryna

4 jajka ugotowane na twardo

3 łyżki siekanej natki pietruszki

12 różyczek blanszowanego brokułu

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

olej

 

Przygotowanie:

Łososia pokrój na steki, przypraw i lekko obsmaż. Przełóż do naczynia do zapiekania, wysmarowanego tłuszczem. W rondlu rozpuść masło, a w nim rozprowadź mąkę. Zagotuj, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zdejmij z ognia i mieszając rozprowadź zasmażkę mlekiem. Gdy dokładnie wszystko się połączy ponownie zagotuj mieszając i dodaj odciśnięty chrzan i sok z cytryny. Powstały sos nałóż na steki z łososia. Całość obłóż różyczkami brokułu i posyp posiekanym jajkiem, wymieszanym z natką pietruszki. Piecz w piekarniku o temperaturze 190 stopni C przez 15-20 minut.

powrót

Podobne przepisy

Pączki z solonego dorsza
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Turbot valee d'augre
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

gelston

postów: 1

22.02.2017 20:57

CYTUJ

łosoś wyszedł fantastico. Super jedzonko panie Adamie

#kama2245

11.04.2012 15:07


Gdynia

CYTUJ

PRZEPIS REWELACJA!!! ŁOSOŚ WYSZEDŁ PRZEPYSZNY!!! Zrobilismy mały tuning... koperek zamiast natki pietruszki :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.