Filet z łososia pieczony w folii ze świeżymi ziołami i jarzynami podawany z sosem z suszonych pomidorów

Przepis z programu Spalony? (odc. 2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna

Filet z łososia pieczony w folii ze świeżymi ziołami i jarzynami podawany z sosem z suszonych pomidorów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 g filetu z łososia bez skóry

oliwa z oliwek

sól, pieprz do smaku

świeży koperek

świeża natka pietruszki

świeża bazylia

2 ząbki czosnku

1 marchewka

0,5 selera, korzeń

1 zielona cukinia

0,5 kopru włoskiego

mały kawałek pora

1 cytryna

1 limonka

folia aluminiowa

Składniki sosu:

100 g pomidorów suszonych, w oliwie

300 ml mleka 2%

Składniki ryżu:

0,5 szklanki ryżu basmati

1 szklanka wody

0,5 szklanki mleka kokosowego

2 łyżki kokosu

sól do smaku

Przygotowanie:

Przygotowanie ryżu:
Do wąskiej, wysokiej brytfanki wsypać ryż, kokos, posypać solą, dodać wodę, mleko kokosowe i całość zamieszać, a następnie dokładnie przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i włożyć do nagrzanego piekarnika na 160ºC i piec przez około 35 minut.

Przygotowanie łososia:
Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Marchew, seler opłukać, obrać i pokroić w cienkie, długie paseczki. Cukinię opłukać i ściąć dokładnie z niej skórę, a następnie ją pokroić w cienkie, długie paseczki. Pora oczyścić, opłukać i pokroić w cienkie długie paseczki. Koper włoski opłukać i przekroić na ćwiartkę. Na patelnię wlać oliwę z oliwek, podgrzać i wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i podsmażyć na złoty kolor. Dodać paski marchewki, selera i delikatnie podsmażać przez 5 minut. Do całości dodać cukinię, pora i ponownie podsmażać przez 5 minut, doprawiając jarzyny do smaku solą i pieprzem. Całość odstawić do wystygnięcia. Łososia opłukać, osuszyć, podzielić na dwa kawałki i przekroić w taki sposób, by powstała w nim kieszeń. Rozłożyć folię aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz), skropić ją oliwą, oprószyć solą i pieprzem, a następnie ułożyć na niej kawałek łososia. Kieszeń w rybie rozchylić i włożyć do niej podsmażone wcześniej jarzyny, po listku każdego z ziół, a następnie przykryć górną częścią kieszeni. Na łososia położyć jeszcze raz te same zioła, oprószyć solą, pieprzem, skropić oliwą i sokiem z cytryny, a następnie zawinąć w folię aluminiową.
Całość przełożyć na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika na 160ºC i piec przez 25 minut.
Koper włoski podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie sosu:
Pomidory suszone odcisnąć dokładnie z oliwy, pokroić w drobne kawałki, przełożyć do garnka i zalać mlekiem, a następnie gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Całość zmiksować w jednolitą masę i przecedzić przez drobne sito. Ponownie nastawić do gotowania, cały czas mieszając przez około 5 minut. Limonkę obrać ze skóry i wyfiletować. Gdy ryż i ryba będą już gotowe, nałożyć na talerz i podawać z sosem i koprem włoskim. Łososia można podawać w folii aluminiowej, by aromat ryby i ziół wydostał się w momencie jej rozpakowania. Całość udekorować świeżymi ziołami i filecikami z limonki.

powrót

Podobne przepisy

Dorsz ze skwareczkami z Nowej Funlandii
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Okoń morski pieczony w soli
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Filety z makreli w liściach dzikiego czosnku
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

domibak

postów: 1

24.05.2011 19:43

CYTUJ

Trochę sobie uprościłam i zrobiłam łososia z takim ryżem i z sosem z suszonych pomidorów, ale że obecnie nie mogę spożywać mleka, dodałam do sosu mleko kokosowe. Wyszło pysznie. Polecam też goździki do ryżu.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.