Filet mignon z pieczarkami, liśćmi rzepy i czosnkowym purée ziemniaczanym

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Filet mignon z pieczarkami, liśćmi rzepy i czosnkowym purée ziemniaczanym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki dania mięsnego:

8 porcji polędwicy wołowej

240 ml oliwy

8 ząbków czosnku

sól i rozgnieciony pieprz (do smaku)

masło



Składniki pieczarek:

4 pieczarki

2 łyżki masła

3 ząbki czosnku



Składniki liści rzepy:

2 pęczki liści rzepy

80 ml oliwy

6 rozgniecionych ząbków czosnku

sól



Składniki ziemniaków:

2,5 kg małych, czerwonych ziemniaków

115 g masła

3 ząbki czosnku

sól



Przygotowanie mięsa:

Ustaw kratę w środku piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 205°C. Blachę posmaruj masłem, wlej oliwę, dorzuć czosnek. Odstaw. Dopraw mięso solą i rozgniecionym pieprzem. Na dużej patelni, na średnim do silnego ogniu, rozgrzej oliwę i 1 ząbek czosnku. Połóż mięso i obsmaż ze wszystkich stron aż będzie brązowe, czyli przez ok. 4 minuty. Połóż na blasze i piecz przez 10 minut, żeby było średnio wysmażone.



Przygotowanie pieczarek:

Pokrój kapelusze i smaż na patelni z masłem i czosnkiem. Nałóż na gotowe mięso.



Przygotowanie liści rzepy:

Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzej na średnim ogniu oliwę. Smaż czosnek przez 1-2 minuty. Dorzuć liście rzepy, wymieszaj i przykryj. Duś, aż zmiękną. Dosól do smaku.



Przygotowanie ziemniaków:

Przetnij ziemniaków na pół, wrzuć do dużego garnka, zalej wodą. Dodaj sól i ząbki czosnku. Gotuj, aż z łatwością wbijesz widelec w ziemniaki. Odcedź i dorzuć masło. Rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków albo widelcem. Jeśli używasz miksera, uważaj, żeby nie powstało zbyt gładkie purée.



© 2012 Lucia Palmieri





powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.