Filadelfijska kanapka ze stekiem

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Filadelfijska kanapka ze stekiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

bochenek włoskiego albo francuskiego chleba lub dwie bagietki

250 g pokrojonej w cienkie plastry wołowiny

1 pokrojona w plastry czerwona cebula

1 pokrojona w paski zielona papryka

2 łyżeczki rozgniecionego czosnku

250 g plastrów sera provolone

oliwa

sól i pieprz

1 łyżka amerykańskiej musztardy

1 łyżka majonezu

keczup (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Rozgrzać płytę grilla albo patelnię. Cebulę z papryką smażyć na oliwie przez 6-8 minut, aż się skarmelizują. Dodać czosnek, sól i pieprz.
Zgrillować wołowinę.
Podzielić grillowane mięso na mniejsze kawałki, wymieszać z cebulą i papryką. Podzielić na 2 części. Każdą przykryć plastrami sera.
Pieczywo pokroić (bagietki lekko wydrążyć). Ułożyć na mięsie z dodatkami, a następnie odwrócić. Przyprawić solą i pieprzem, polać musztardą z majonezem (i ewentualnie keczupem).

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.