Figi w sosie karnawałowym

Przepis z programu Romans z podniebieniem (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Figi w sosie karnawałowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 gramów świeżych dojrzałych fig (około 16 sztuk)

1 ½ szklanki likieru anyżkowego Anisette

½ szklanki wody

4 anyże gwiazdkowe

2 laski cynamonu

½ szklanki sosu karnawałowego (przepis poniżej)

100 gramów uprażonych pinioli (około 2/3 szklanki)

 

 

Przygotowanie:


Odkroić piętkę fig (około 5 mm) tak, aby można je było postawić. Umieścić figi (na stojąco) w rondlu średniej wielkości ze szczelnie dopasowaną pokrywką. Wlać 1 szklankę likieru anyżkowego i ½ szklanki wody do rondla. (Zachować ½szklanki likieru na później). Wrzucić anyż laski cynamonu. Przykryć i gotować na średnim ogniu około 10 minut, sprawdzając co jakiś czas, aby nie dopuścić do przywarcia fig do dna rondla. Przełożyć figi na półmisek. Zdjąć pokrywkę i gotować likier, aż zacznie wrzeć i się karmelizować. Gdy osiągnie konsystencję syropu, zdjąć rondel z ognia i domieszać zachowane ½ szklanki likieru. Przed podaniem ułożyć figi na talerzu. Polać sosem anyżkowym i karnawałowym. Posypać uprażonymi piniolami.

powrót

Podobne przepisy

Pascha z mango
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Potrawy wielkanocne
Sorbet z różowego grejpfruta
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Galaretka kir royal
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sorbet z miodu pitnego z sezamowymi ciasteczkami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding ryżowy z kardamonem i śliwkami
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Galaretka jogurtowo-cynamonowa
Przepis z programu Dietosfera (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.