Figi w sosie karnawałowym

Przepis z programu Romans z podniebieniem (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Figi w sosie karnawałowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 gramów świeżych dojrzałych fig (około 16 sztuk)

1 ½ szklanki likieru anyżkowego Anisette

½ szklanki wody

4 anyże gwiazdkowe

2 laski cynamonu

½ szklanki sosu karnawałowego (przepis poniżej)

100 gramów uprażonych pinioli (około 2/3 szklanki)

 

 

Przygotowanie:


Odkroić piętkę fig (około 5 mm) tak, aby można je było postawić. Umieścić figi (na stojąco) w rondlu średniej wielkości ze szczelnie dopasowaną pokrywką. Wlać 1 szklankę likieru anyżkowego i ½ szklanki wody do rondla. (Zachować ½szklanki likieru na później). Wrzucić anyż laski cynamonu. Przykryć i gotować na średnim ogniu około 10 minut, sprawdzając co jakiś czas, aby nie dopuścić do przywarcia fig do dna rondla. Przełożyć figi na półmisek. Zdjąć pokrywkę i gotować likier, aż zacznie wrzeć i się karmelizować. Gdy osiągnie konsystencję syropu, zdjąć rondel z ognia i domieszać zachowane ½ szklanki likieru. Przed podaniem ułożyć figi na talerzu. Polać sosem anyżkowym i karnawałowym. Posypać uprażonymi piniolami.

powrót

Podobne przepisy

Jądra z czekolady i orzechów laskowych
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Suflet czekoladowy z domowymi lodami bananowymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki, Lody
Gruszki z marcepanem pod kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
Bomby jabłkowe z imbirem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Ptysie cynamonowe z lodami cynamonowymi i ciepłym sosem czekoladowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czekoladowe tiramisu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.