James  Martin

Figi w cieście smażone w oleju z lodami waniliowymi


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Figi w cieście smażone w oleju z lodami waniliowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki maki kukurydzianej



Owoce

olej roślinny, do smażenia

8 fig



Dodatek

lody waniliowe



Przygotowanie

Przesiej do jednej dużej miski mąkę pszenną i kukurydzianą. Zacznij mieszać i dolej tyle zimnej wody gazowanej, żeby ciasto miało konsystencję śmietany kremówki. Rozgrzej olej w głębokim garnku z grubym dnem. Olej ma właściwa temperaturę, gdy wrzucony okruch chleba zacznie się delikatnie smażyć. Zanurz każda figę w cieście i wrzuć ją ostrożnie do oleju. Smaż przez 2-3 minuty, aż będą złociste i chrupiące. Wyjmij je przy pomocy łyżki z otworami i osusz na ręczniku papierowym. Szybko podaj obok kilku kulek lodów waniliowych.



© James Martin

powrót

Podobne przepisy

Parfait z ricottą i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Lody truskawkowe
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
(odc.08)gruszki w winie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus z gorzkiej czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.