Delia  Smith

Figi pieczone z serem gorgonzola, w sosie z miodu i czerwonego octu winnego


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Figi pieczone z serem gorgonzola, w sosie z miodu i czerwonego octu winnego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 fig

15 dag pikantnej Gorgonzoli

2 łyżki płynnego miodu

czerwony ocet winny

 

 

Przygotowanie:


Tuzin fig przepoławiamy, układamy na blasze do pieczenia, przyprawiamy solą oraz pieprzem i pieczemy 5 – 6 minut, aż będą miękkie i zrumienione. 15 dag pikantnej Gorgonzoli kroimy w kostkę i układamy ją na figach. Wstawiamy pod rozgrzany grill, by ser się roztopił. Mieszamy po dwie łyżki płynnego miodu oraz czerwonego octu winnego i polewamy sosem figi.

powrót

Podobne przepisy

Carottes vichy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tapasy
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Huevos hamin, czyli jajka z sefardyjskiego czulentu
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Kwiaty cukinii faszerowane mięsem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Ziemniaki z kawiorem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Święta (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.