Jacques Pépin

Figi nadziewane z borówkami


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Figi nadziewane z borówkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

12 suszonych fig (około 240 gramów)

12 połówek orzechów włoskich

2 łyżki masła

½ szklanki wytrawnego owocowego białego wina

1/3 szklanki miodu

1 szklanka borówek

 

Przygotowanie:

Figi przekroić na pół i ułożyć na półmisku miąższem do góry. Wcisnąć 1 połówkę orzecha włoskiego w miąższ owoców. Masło roztopić w teflonowym rondlu. Wlać wino i miód. Włożyć figi, orzechem do góry. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 2 minuty, aż mieszanina nabierze konsystencji syropu. Figi powinny się stać półprzezroczyste. Odstawić do ostygnięcia. Ułożyć na półmisku, orzechami do góry. Polać sosem i posypać borówkami. Podawać.

powrót

Podobne przepisy

Sorbet wiśniowy Martini
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszki w verjuice
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Jabłka pieczone
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding bananowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.