Jacques Pépin

Figi nadziewane z borówkami


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Figi nadziewane z borówkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

12 suszonych fig (około 240 gramów)

12 połówek orzechów włoskich

2 łyżki masła

½ szklanki wytrawnego owocowego białego wina

1/3 szklanki miodu

1 szklanka borówek

 

Przygotowanie:

Figi przekroić na pół i ułożyć na półmisku miąższem do góry. Wcisnąć 1 połówkę orzecha włoskiego w miąższ owoców. Masło roztopić w teflonowym rondlu. Wlać wino i miód. Włożyć figi, orzechem do góry. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 2 minuty, aż mieszanina nabierze konsystencji syropu. Figi powinny się stać półprzezroczyste. Odstawić do ostygnięcia. Ułożyć na półmisku, orzechami do góry. Polać sosem i posypać borówkami. Podawać.

powrót

Podobne przepisy

Tort lodowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
(odc.08)gruszki w winie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Flan karmelowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Panna cotta na mleku kokosowym
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.