Figi loukoumades w syropie malinowym

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Figi loukoumades w syropie malinowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto:

1 szklanka mąki

1 saszetka drożdży instant

szczypta soli

2 łyżki cukru

woda



Syrop:

2 szklanki cukru

2 szklanki wody

sok z 1 cytryny

szklanka malin

1 łyżeczka wody różanej



Dodatkowo:

2 łyżki mąki

12 świeżych zielonych fig



Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto. Do zwykłej mąki dodajemy drożdże, sól morską, trochę cukru. Dolewamy wody. Zostawiamy na kwadrans do dwóch godzin, żeby wyrosło. W tym czasie przyrządzamy syrop z dwóch szklanek cukru i dwóch szklanek wody. Dodajemy sok z cytryny, maliny i wodę różaną. Delikatnie mieszamy i gotujemy. Figi nadziewamy na widelec, obtaczamy w cieście i wrzucamy do syropu. Wyjmujemy, gdy się zarumienią. Podajemy polane syropem.



Opracowano na podstawie programu „Kulinarne safari”.





powrót

Podobne przepisy

Czekoladowy mus
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pomarańcze w karmelu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
(odc.12)brzoskwinie w sosie karmelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czekoladowa framboise
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Panna cotta waniliowo-cytrynowa z malinami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasto z syropem z czerwonych pomarańczy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.