Roger Mooking

Fettuccine z boczniakami królewskimi


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Fettuccine z boczniakami królewskimi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






Fettuccine z boczniakami królewskimi :

1 opakowanie (450g) fettuccine

2 łyżki oliwy

¼ szklanki masła

2 posiekane szalotki

3 posiekane ząbki czosnku

1 łyżeczka liści świeżego tymianku

5 posiekanych boczniaków

¼ szklanki białego wina

½ szklanki śmietany 35%

2 szklanki szpinaku

1 szklanka szczypioru pokrojonego w kawałki długości 2,5 cm

sól

pieprz





Fettuccine z boczniakami królewskimi:

Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na patelni, na średnim bądź dużym ogniu podgrzej oliwę i masło. Podsmażaj szalotkę i czosnek, aż zarumienią się. Dodaj tymianek i boczniaki, podsmaż, aż grzyby przyrumienią się. Dodaj białe wino i zamieszaj. Dodaj śmietanę i zamieszaj. Odparuj sos, aż zrobi się gęsty. Dodaj szpinak. Wymieszaj. Kiedy makaron będzie gotowy, odcedź go i przełóż na patelnię. Wymieszaj. Dodaj szczypiorek, zamieszaj. Dopraw solą, pieprzem i zdejmij z ognia.



Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".



powrót

Podobne przepisy

Warzywne ragoût
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Maślana kapusta włoska
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.05) fagioli all uceletto
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.05)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Piklowane buraki
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.