Kuchnia+ poleca

przepisy z programów >>

Feijoada – brazylijska potrawka z mięsa i czarnej fasoli - Andrzej Czajka

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 13)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne

Feijoada - brazylijska potrawa
odsłon: 8013

składniki i przygotowanie:

Składniki:
400 g czarnej fasoli
2 kiełbaski chorizo średniej wielkości
400 g dobrej wołowiny, np. krzyżowa
250 g schabu wieprzowego/szynki wieprzowej
suszona wołowina - beef jerky
cebula
czosnek
pomarańcze
ryż
kapusta


Przygotowanie:
Zapalamy ogień pod garnkiem pełnym wody. Wrzucamy do niej moczoną przez noc czarną fasolę i gotujemy do miękkości. Można dorzucić kawałek pomidora i ziemniaka – pomoże to zmiękczyć skórkę fasolek. W międzyczasie przygotowujemy mięsną bazę.

Rozgrzewamy dużą patelnię z odrobiną oliwy drugiego tłoczenia. Wrzucamy pokrojone w kostkę cebule i czosnek. Po chwili dodajemy pokrojoną w grube plastry kiełbasę, która po chwili puści aromatyczny, paprykowy tłuszcz, który odlewamy, zostawiając 2-3 łyżki. Dodajemy pokrojoną w grubą kostkę wołowinę, a na końcu schab.
Gdy fasola będzie już miękka, odlewamy wodę – ma jej zostać tyle, aby po dodaniu mięsa woda zakryła całość. Do osobnej miseczki odkładamy sporą chochlę fasoli. Dorzucamy wołowinę, kiełbasę i schab, a także liście laurowe i zostawiamy w spokoju.

Odłożoną fasolę rozgniatamy z odrobiną oliwy i suszonej papryki w proszku. Uzyskana pasta pomoże nam zagęścić feijoadę.

Podajemy z ryżem, orzeźwiającymi plastrami pomarańczy i blanszowanymi liśćmi kapusty.

Andrzej Czajka

skomentuj przepis >>