Feijoada – brazylijska potrawka z mięsa i czarnej fasoli - Andrzej Czajka

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska

odsłon: 14531

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 g czarnej fasoli

2 kiełbaski chorizo średniej wielkości

400 g dobrej wołowiny, np. krzyżowa

250 g schabu wieprzowego/szynki wieprzowej

suszona wołowina - beef jerky

cebula

czosnek

pomarańcze

ryż

kapusta

Przygotowanie:

Zapalamy ogień pod garnkiem pełnym wody. Wrzucamy do niej moczoną przez noc czarną fasolę i gotujemy do miękkości. Można dorzucić kawałek pomidora i ziemniaka – pomoże to zmiękczyć skórkę fasolek. W międzyczasie przygotowujemy mięsną bazę.

Rozgrzewamy dużą patelnię z odrobiną oliwy drugiego tłoczenia. Wrzucamy pokrojone w kostkę cebule i czosnek. Po chwili dodajemy pokrojoną w grube plastry kiełbasę, która po chwili puści aromatyczny, paprykowy tłuszcz, który odlewamy, zostawiając 2-3 łyżki. Dodajemy pokrojoną w grubą kostkę wołowinę, a na końcu schab.
Gdy fasola będzie już miękka, odlewamy wodę – ma jej zostać tyle, aby po dodaniu mięsa woda zakryła całość. Do osobnej miseczki odkładamy sporą chochlę fasoli. Dorzucamy wołowinę, kiełbasę i schab, a także liście laurowe i zostawiamy w spokoju.

Odłożoną fasolę rozgniatamy z odrobiną oliwy i suszonej papryki w proszku. Uzyskana pasta pomoże nam zagęścić feijoadę.

Podajemy z ryżem, orzeźwiającymi plastrami pomarańczy i blanszowanymi liśćmi kapusty.

powrót

Podobne przepisy

Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Bollito misto
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Duszone mięso po irlandzku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka
Naleśnikowe cannelloni
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bigos
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kefta z jagnięciny
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

tomeksss

postów: 17

20.09.2016 16:43

CYTUJ

Feijoada z wołowiną ??? W dodatku z "dobrą wołowiną np. krzyżową" ??? Z wieprzowiny schab ??? Feijoada to potrawa ludzi biednych, brazylijskich niewolników. Feijoada to wyłącznie wieprzowina i to ta "gorsza": ogony, nóżki, głowizna, boczek. Do tego faktycznie chorizo. Ale wołowina krzyżowa ??? To chyba feijoada jakichś brazylijskich bogaczy :)

post edytowany 1 raz, ostatnio 20.09.2016 16:59

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.