Faszerowany kurczak pieczone w żarze

Przepis z programu Przepisy z Niebiańskiej kuchni (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia brytyjska

Faszerowany kurczak pieczone w żarze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 małe kurczaki

4 wątróbki drobiowe

2 posiekane ząbki czosnku

2 łodygi selera naciowego

pokrojone

2 cebule

posiekane

2 marchewki

pokrojone

gałązka świeżego tymianku

100 g tłustego boczku

1 łyżka oliwy z oliwek

kieliszek białego wina

 

folia aluminiowa

 

 

Przygotowanie:


Podsmaż czosnek, seler, cebulki, marchew oraz tymianek, dodaj boczek i wątróbkę drobiową. Wlej odrobinę wina. Włóż tak przygotowane nadzienie do środka kurczaka i zwiąż mu nogi sznurkiem, żeby nic nie wypadło w trakcie pieczenia. Natrzyj kurczaka oliwą z oliwek, dopraw resztą tymianku. Zawiń szczelnie w pięć warstw folii aluminiowej i zakop w żarze na 45 minut. Przed podaniem przekrój kurczaka na pół i wyjmij nadzienie. Połóż je na talerzu obok mięsa i polej wszystko sosem.

powrót

Podobne przepisy

Nóżki kurczaka z kiszonymi cytrynami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Parówki z indyka w cieście francuskim
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Odsmażana fasola
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kurczak po baskijsku
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Pieczeń Monatowej
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.