Faszerowane sardele po rybacku z puree z cukinii

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Faszerowane sardele po rybacku z puree z cukinii
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

Faszerowane sardele:

600g świeżych sardeli

80g miąższu chleba lub bułki

1 jajo

2 dojrzałe pomidory

4 łyżki białego wytrawnego wina

1 pęczek pietruszki

1 pęczek bazylii

1 łyżeczka kaparów

50g zielonych oliwek

ząbek czosnku

5 łyżek oliwy z oliwek

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Obcinamy końcówki cukinii, myjemy i kroimy na kawałki. Na patelni z powłoka zapobiegającą przywieraniu potraw rozgrzewamy oliwę, dodajemy obraną, umytą i pokrojoną szalotkę i szklimy. Dodajemy cukinię, umytą bazylię i pietruszkę, krótko smażymy. Dodajemy mleko, przyprawiamy solą i pieprzem; gotujemy do miękkości przez 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Po uduszeniu miksujemy cukinie, przekładamy ponownie na patelnię. Jeżeli są zbyt wodniste, podgrzewamy, mieszając. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kawałeczki masła i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Miąższ chleba maczamy w białym winie.

powrót

Podobne przepisy

Ceviche z sardynek z ziemniakami i pastą z oliwek
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Sardynki z szarmulą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Łosoś w pikantnym sosie karmelowym
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia australijska
Malajskie rybne curry
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia malajska
Szybki mus z wędzonego łososia
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Carpaccio z łososia z koprem włoskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Losoś i koper (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.