Faszerowane sardele po rybacku z puree z cukinii

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Faszerowane sardele po rybacku z puree z cukinii
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

Faszerowane sardele:

600g świeżych sardeli

80g miąższu chleba lub bułki

1 jajo

2 dojrzałe pomidory

4 łyżki białego wytrawnego wina

1 pęczek pietruszki

1 pęczek bazylii

1 łyżeczka kaparów

50g zielonych oliwek

ząbek czosnku

5 łyżek oliwy z oliwek

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Obcinamy końcówki cukinii, myjemy i kroimy na kawałki. Na patelni z powłoka zapobiegającą przywieraniu potraw rozgrzewamy oliwę, dodajemy obraną, umytą i pokrojoną szalotkę i szklimy. Dodajemy cukinię, umytą bazylię i pietruszkę, krótko smażymy. Dodajemy mleko, przyprawiamy solą i pieprzem; gotujemy do miękkości przez 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Po uduszeniu miksujemy cukinie, przekładamy ponownie na patelnię. Jeżeli są zbyt wodniste, podgrzewamy, mieszając. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kawałeczki masła i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Miąższ chleba maczamy w białym winie.

powrót

Podobne przepisy

Carpaccio z łososia z koprem włoskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Losoś i koper (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Łosoś w papilotach
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Carpaccio z tuńczyka w oliwie bazyliowej
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.