Jennifer  Paterson

Faszerowane przepiórki


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Faszerowane przepiórki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 przepiórki

sól i świeżo mielony czarny pieprz

4 łyżki gotowanego ryżu

4 suszone morele

drobniutko posiekane

1 szczypta mielonego imbiru

½ łyżeczki otartej skórki pomarańczowej

1 łyżka orzechów piniowych

stopione masło

4 łyżki białego wina

sok z połowy pomarańczy

koniak

 

 

Przygotowanie:


Wytrzyj przepiórki i natrzyj wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem. Połącz ryż, posiekane morele, imbir, startą skórkę pomarańczową oraz orzeszki. Dodaj odrobinę stopionego masła, żeby farsz nie był sypki. Nafaszeruj przepiórki mieszaniną i ułóż na patelni. Posmaruj przepiórki stopionym masłem przy użyciu pędzla. Upiecz w duchówce – najpierw przez 8-10 min w temperaturze 230 stopni C, a następnie 15 min w temperaturze 150 stopni C, często podlewając gęstą, odparowaną mieszaniną wina, soku pomarańczowego i 4 łyżek płynnego masła. Wyłóż przepiórki na półmisek i przechowaj w cieple. Sprawdź smak płynu pozostałego z pieczenia w patelni, ewentualnie dopraw, a następnie polej przepiórki – najpierw sosem, a potem podgrzanym koniakiem i podpal. Natychmiast podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Razowe naleśniki z królikiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Klasyczny pudding ze stekiem i cynadrami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Francesinha, czyli croque madame po portugalsku
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Kotlety cielęce z balsamico
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.