David w europie 2

przepisy z programów >>

Faszerowane przepiórki

Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.12)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne

składniki i przygotowanie:

Składniki
4 przepiórki
sól i świeżo mielony czarny pieprz
4 łyżki gotowanego ryżu
4 suszone morele, drobniutko posiekane
1 szczypta mielonego imbiru
½ łyżeczki otartej skórki pomarańczowej
1 łyżka orzechów piniowych
stopione masło
4 łyżki białego wina
sok z połowy pomarańczy
koniak

Przygotowanie
Wytrzyj przepiórki i natrzyj wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem. Połącz ryż, posiekane morele, imbir, startą skórkę pomarańczową oraz orzeszki. Dodaj odrobinę stopionego masła, żeby farsz nie był sypki. Nafaszeruj przepiórki mieszaniną i ułóż na patelni. Posmaruj przepiórki stopionym masłem przy użyciu pędzla. Upiecz w duchówce – najpierw przez 8-10 min w temperaturze 230 stopni C, a następnie 15 min w temperaturze 150 stopni C, często podlewając gęstą, odparowaną mieszaniną wina, soku pomarańczowego i 4 łyżek płynnego masła. Wyłóż przepiórki na półmisek i przechowaj w cieple. Sprawdź smak płynu pozostałego z pieczenia w patelni, ewentualnie dopraw, a następnie polej przepiórki – najpierw sosem, a potem podgrzanym koniakiem i podpal. Natychmiast podawaj.

© Jennifer Paterson i Clarisa Dickson Wright

skomentuj przepis >>