Jennifer  Paterson

Faszerowane przepiórki


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Faszerowane przepiórki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 przepiórki

sól i świeżo mielony czarny pieprz

4 łyżki gotowanego ryżu

4 suszone morele

drobniutko posiekane

1 szczypta mielonego imbiru

½ łyżeczki otartej skórki pomarańczowej

1 łyżka orzechów piniowych

stopione masło

4 łyżki białego wina

sok z połowy pomarańczy

koniak

 

 

Przygotowanie:


Wytrzyj przepiórki i natrzyj wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem. Połącz ryż, posiekane morele, imbir, startą skórkę pomarańczową oraz orzeszki. Dodaj odrobinę stopionego masła, żeby farsz nie był sypki. Nafaszeruj przepiórki mieszaniną i ułóż na patelni. Posmaruj przepiórki stopionym masłem przy użyciu pędzla. Upiecz w duchówce – najpierw przez 8-10 min w temperaturze 230 stopni C, a następnie 15 min w temperaturze 150 stopni C, często podlewając gęstą, odparowaną mieszaniną wina, soku pomarańczowego i 4 łyżek płynnego masła. Wyłóż przepiórki na półmisek i przechowaj w cieple. Sprawdź smak płynu pozostałego z pieczenia w patelni, ewentualnie dopraw, a następnie polej przepiórki – najpierw sosem, a potem podgrzanym koniakiem i podpal. Natychmiast podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Befsztyk z salsą z truskawek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Souvlaki
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Polędwica wołowa na sosie z kurek na ziemniaczanych plackach
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zawijas drobiowy duszony w pomidorach
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak po zanzibarsku
Paul Merret
Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.