Faszerowane pieczarki

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Faszerowane pieczarki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół filiżanki komosy ryżowej albo kuskusu

8 dużych pieczarek

2 łyżki oliwy

sól i pieprz

4 posiekane dymki

2 ząbki czosnku

2 anchois

filiżanka owczej fety

filiżanka posiekanych ziół (mięty

bazylii

pietruszki i zielonej części dymki)

1/3 filiżanki młodych liści bazylii

 

 

Przygotowanie:


Ugotować komosę. Usunąć i posiekać trzonki pieczarek. Kapelusze ułożyć na blasze, skropić połową oliwy i przyprawić. Piec przez 7 minut w temperaturze 200°C. Zostawić do ostygnięcia.
Na resztce oliwy podsmażyć posiekaną białą część dymki, czosnek i anchois. Dodać pokrojone trzonki pieczarek i usmażyć do miękkości. Zdjąć z ognia, dodać fetę, zioła i komosę. Przestudzić i lekko zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego i nakładać po łyżce masy na każdy kapelusz pieczarki. Przybrać młodymi listkami bazylii.

powrót

Podobne przepisy

Dynia smażona w cieście
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z dyni
Ciastka z kozim serem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kwiaty cukinii faszerowane mięsem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Pieczone frytki
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ziemniaki z kawiorem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Święta (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Kiełbaski nie całkiem w bułkach
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.