Faszerowane pieczarki

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Faszerowane pieczarki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół filiżanki komosy ryżowej albo kuskusu

8 dużych pieczarek

2 łyżki oliwy

sól i pieprz

4 posiekane dymki

2 ząbki czosnku

2 anchois

filiżanka owczej fety

filiżanka posiekanych ziół (mięty

bazylii

pietruszki i zielonej części dymki)

1/3 filiżanki młodych liści bazylii

 

 

Przygotowanie:


Ugotować komosę. Usunąć i posiekać trzonki pieczarek. Kapelusze ułożyć na blasze, skropić połową oliwy i przyprawić. Piec przez 7 minut w temperaturze 200°C. Zostawić do ostygnięcia.
Na resztce oliwy podsmażyć posiekaną białą część dymki, czosnek i anchois. Dodać pokrojone trzonki pieczarek i usmażyć do miękkości. Zdjąć z ognia, dodać fetę, zioła i komosę. Przestudzić i lekko zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego i nakładać po łyżce masy na każdy kapelusz pieczarki. Przybrać młodymi listkami bazylii.

powrót

Podobne przepisy

Pomidory faszerowane mozzarellą i boczkiem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczony ziemniak ze śledziem matias w cebuli
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Śledzie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ziemniaczano-krabowe placuszki rosti
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.