David Gaboriaud

Faszerowane i grillowane kałamarnice z salsą pomidorową


Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

odsłon: 794

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 kałamarnice oczyszczone, bez głów

½ czerwonej papryki pokrojonej w kostkę

½ żółtej papryki pokrojonej w kostkę

½ zielonej papryki pokrojonej w kostkę

kawałek chorizo pokrojony w kostkę

½ szklanki kaszy bulgur

garść pomidorów koktajlowych

2 łyżki posiekanych migdałów

4 fileciki anchois

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

tymianek świeży

1 limonka

wykałaczki

 

Przygotowanie:

Namocz kaszę bulgur w zimnej wodzie przez 20-30 minut, by napęczniała.
Podsmaż chorizo, aż będzie chrupkie. Dodaj paprykę, dopraw solą i podsmaż do miękkości. Wymieszaj z bulgurem, dopraw do smaku i odstaw na chwilę, by wystygło.
Faszeruj każdą kałamarnicę chorizo i papryką z bulgurem. Zamknij szczelnie otwór za pomocą wykałaczki. Podsmaż na patelni grillowej kilka minut z obu stron, aż będą złociste.
Przygotuj salsę: na suchej patelni upraż migdały, dodaj anchois i 2 łyżki oliwy z oliwek, poczekaj aż się rozpuszczą. Dodaj pomidorki koktajlowe delikatnie nacięte tak, by puściły swoje soki. Wymieszaj z resztę składników i dodaj wyciśnięty czosnek oraz świeży tymianek.
Serwuj kałamarnice z salsą.

powrót

Podobne przepisy

Murzynek w czekoladzie
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krewetki z solą i pieprzem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Faszerowane kraby
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Pikantne mule z fasolą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Pizza z owocami morza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

kinia1976

postów: 2

19.06.2016 10:06

CYTUJ

W jakim mieście był kręcony ten odcinek?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.