David Gaboriaud

Faszerowane i grillowane kałamarnice z salsą pomidorową


Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

odsłon: 859

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 kałamarnice oczyszczone, bez głów

½ czerwonej papryki pokrojonej w kostkę

½ żółtej papryki pokrojonej w kostkę

½ zielonej papryki pokrojonej w kostkę

kawałek chorizo pokrojony w kostkę

½ szklanki kaszy bulgur

garść pomidorów koktajlowych

2 łyżki posiekanych migdałów

4 fileciki anchois

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

tymianek świeży

1 limonka

wykałaczki

 

Przygotowanie:

Namocz kaszę bulgur w zimnej wodzie przez 20-30 minut, by napęczniała.
Podsmaż chorizo, aż będzie chrupkie. Dodaj paprykę, dopraw solą i podsmaż do miękkości. Wymieszaj z bulgurem, dopraw do smaku i odstaw na chwilę, by wystygło.
Faszeruj każdą kałamarnicę chorizo i papryką z bulgurem. Zamknij szczelnie otwór za pomocą wykałaczki. Podsmaż na patelni grillowej kilka minut z obu stron, aż będą złociste.
Przygotuj salsę: na suchej patelni upraż migdały, dodaj anchois i 2 łyżki oliwy z oliwek, poczekaj aż się rozpuszczą. Dodaj pomidorki koktajlowe delikatnie nacięte tak, by puściły swoje soki. Wymieszaj z resztę składników i dodaj wyciśnięty czosnek oraz świeży tymianek.
Serwuj kałamarnice z salsą.

powrót

Podobne przepisy

Makaron ryżowy smażony z krewetkami i tofu
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Roladki z wermiszelem i krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Małże po marokańsku
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Potrawka z kalmarów z groszkiem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mule po prowansalsku
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Owoce morza w papierowym zawiniątku
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

kinia1976

postów: 2

19.06.2016 10:06

CYTUJ

W jakim mieście był kręcony ten odcinek?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.