Tomasz Jakubiak

Faszerowane gęsie szyje z tłuczonymi ziemniakami


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 10)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska, Kuchnia żydowska

odsłon: 396

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

skóry z 3-4 gęsich szyj

 

Farsz:

marchewka

½ pęczka szczypiorku

garść natka pietruszki

800 g gęsich wątróbek

2 jajka

2 czubate łyżki maki

sól

pieprz

 

Ziemniaki:

8 ugotowanych ziemniaków

½ szklanki maślanki

2 łyżki soku z cytryny

posiekany ząbek czosnku

¼ kostki masła

 

Surówka:

por

mała garść suszonej żurawiny

łyżka chrzanu

sok z połówki cytryny

sól

 

Przygotowanie:

Przygotuj farsz. Marchew zetrzyj na grubych oczkach. Szczypiorek, pietruszkę posiekaj.
Wątróbkę pokrój drobno. W misce połącz wszystkie składniki. Dodaj jajka i mąkę. Farsz wymieszaj dopraw solą i pieprzem.
Jeden koniec szyi zwiąż sznurkiem. Następnie za pomocą łyżki napełnij ją ciasno farszem i zwiąż drugi koniec.
Gęsie pipki gotuj w niedużej ilości osolonej wody przez ok. 10 minut. Ugotowane pipki pokrój w grube plastry i obsmaż na maśle. Podawaj z surówką i ziemniakami.
Idealnym dodatkiem będzie surówka. Pora pokrój w cienkie plasterki i przełóż do miski. Dodaj sok z cytryny, chrzan i suszoną żurawinę. Surówkę wymieszaj i dopraw solą.
Ziemniaki ugnieć z pozostałymi składnikami na gładkie purée.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.