Bill Granger

Faszerowana pierś indyka z żurawiną


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.13)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia australijska, Kuchnia brytyjska

Faszerowana pierś indyka z żurawiną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pierś indyka

cebula

kawałek wędzonego boczku

łyżka masła

ząbek czosnku

2 filiżanki pokruszonego chleba

garść pistacji

½ filiżanki suszonych żurawin (do farszu)

kilka listków szałwii

jajko

pieprz

sól

oliwa

 

 

Przygotowanie:


Na zimną patelnię wrzucić drobno posiekaną cebulę, dodać masło i podgrzewać na małym ogniu. Kiedy zacznie mięknąć, dodać pokrojony w kosteczkę boczek. Smażyć razem przez chwilę, aż cebula się zeszkli. Dodać posiekany ząbek czosnku. Do miski wsypać pokruszony chleb, pistacje i żurawiny oraz posiekane listki szałwii. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Włożyć cebule z boczkiem, wymieszać. Wbić jajko i wymieszać. Pierś indyka ułożyć skórą do dołu. Unieść polędwiczkę i ostrym nożem zrobić nacięcie. Do powstałej w ten sposób kieszeni włożyć ugnieciony farsz. Złożyć pierś i opleść ją siatką z bawełnianego lub konopnego sznurka. Mięso ułożyć w brytfance, skropić obficie oliwą i posypać solą i pieprzem. Piec w temperaturze 200 stopni przez godzinę i dziesięć minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Zdjąć sznurek, pokroić w plastry i podawać z żurawiną.

powrót

Podobne przepisy

Kaczka w sosie sojowym
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Kapusta faszerowana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kotlety z kaparami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kaczka w malinach
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.