Kuchnia+ poleca

przepisy z programów >>

Faszerowana pierś indyka z żurawiną

Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.13)

trudność: trudne

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne

składniki i przygotowanie:

Składniki
pierś indyka
cebula
kawałek wędzonego boczku
łyżka masła
ząbek czosnku
2 filiżanki pokruszonego chleba
garść pistacji
½ filiżanki suszonych żurawin (do farszu)
kilka listków szałwii
jajko
pieprz, sól
oliwa

Żurawina do mięsa
400 g mrożonych (lub świeżych) żurawin
¾ filiżanki soku z pomarańczy
łyżka startej pomarańczy
kilka łyżek Marsali (lub innego białego, słodkiego wina)
½ filiżanki cukru
laska cynamonu
kilka goździków

Przygotowanie
Na zimną patelnię wrzucić drobno posiekaną cebulę, dodać masło i podgrzewać na małym ogniu. Kiedy zacznie mięknąć, dodać pokrojony w kosteczkę boczek. Smażyć razem przez chwilę, aż cebula się zeszkli. Dodać posiekany ząbek czosnku. Do miski wsypać pokruszony chleb, pistacje i żurawiny oraz posiekane listki szałwii. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Włożyć cebule z boczkiem, wymieszać. Wbić jajko i wymieszać. Pierś indyka ułożyć skórą do dołu. Unieść polędwiczkę i ostrym nożem zrobić nacięcie. Do powstałej w ten sposób kieszeni włożyć ugnieciony farsz. Złożyć pierś i opleść ją siatką z bawełnianego lub konopnego sznurka. Mięso ułożyć w brytfance, skropić obficie oliwą i posypać solą i pieprzem. Piec w temperaturze 200 stopni przez godzinę i dziesięć minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Zdjąć sznurek, pokroić w plastry i podawać z żurawiną.

Żurawina do mięsa
Włożyć do garnka żurawiny, sok z pomarańczy, wino, cukier, cynamon i goździki. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyjąć goździki i cynamon i gotować kolejne 10 minut, aż zgęstnieje.

© Bill Granger

skomentuj przepis >>