Ricardo Larrivee

Faszerowana kapusta z trzema rodzajami sera


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Faszerowana kapusta z trzema rodzajami sera
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 liści włoskiej kapusty

1 ½ szklanki (375 ml)drobno posiekanych porów

60 g miękkiego masła

60 ml białego wina

115 g sera typu brie

bez skórki

115 g półtwardego pleśniowego sera o płukanej skórce

bez skórki

pokrojonego w kostkę

6 ziemniaków

obranych i poszatkowanych w talarki o grubości 3 mm

3 szklanki mleka

1 łodyga świeżego tymianku

1 ząbek czosnku

górna część dyni piżmowej

obrana i poszatkowana

115 g twardego sera

bez skórki

pokrojonego w kostkę

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i blanszuj około 4 minut aż zmiękną. Opłucz zimną wodą i odstaw.
Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i uduś pory. Dodaj wino i pozwól, by odparowało. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj brie i ser o płukanej skórce. Mieszaj, aż ser się rozpuści. Dopraw do smaku i przełóż do naczynia. Na tej samej patelni połącz ziemniaki, mleko, tymianek i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu 5 minut lub do momentu, gdy ziemniaki będą al dente. Kilka razy zamieszaj. Usuń tymianek i ząbek czosnku. Odcedź ziemniaki i wlej mleko z powrotem na patelnię. Dodaj dynię i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu, aż dynia stanie się al dente. Odcedź i odstaw. Umieść kratkę na środkowej półce w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wyłóż papierem formę do pieczenia o średnicy 23 cm. Ułóż duży liść kapusty na dnie formy. Wyłóż boki formy za pomocą sześciu liści. Powinny wystawać na zewnątrz. Połóż jeszcze jeden liść na dnie. Wyłóż 2/3 ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem. Lekko dociśnij i dodaj pory z serem. Wyłóż resztę ziemniaków, a następnie dynię. Na koniec dodaj ser i nakryj liściem kapusty. Zawiń wystające liście do środka i nakryj jeszcze jednym. Wierzch posmaruj pozostałym masłem. Zawiń formę za pomocą dwóch arkuszy folii aluminiowej. Postaw formę na blasze. Piecz półtorej godziny. Wyjmij z piekarnika. Nakryj talerzem i odstaw na 15 minut. Wyjmij z formy i podaj z sałatą.

powrót

Podobne przepisy

Fasola z alaski
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Miękkie naleśniczki ryżowe
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
(odc.17)bułka zapiekana z mozzarellą
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Prażona kukurydza po francusku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sandwicze z kremem z mozzarelli i oliwkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.