Ainsley Harriot

Faszerowana kałamarnica z grilla z sosem pomidorowym


Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Faszerowana kałamarnica z grilla z sosem pomidorowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

tuszka kałamarnicy

 

 

Przygotowanie:


Tuszkę kałamarnicy ponacinać z obu stron na krzyż, na głębokość kilku milimetrów. Na oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem, połowę przełożyć do miski, połowę zostawić na patelni do sosu. Na odrobinie oliwy przez parę minut dusić porwane na kawałki liście szpinaku. Przełożyć do miski z cebulą. Dodać ugotowany ryż, wymieszać. Wcisnąć trochę soku z cytryny, dodać posiekaną miętę, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać. Szpinakowym farszem nadziać kałamarnicę, wpychając go palcami do końca tuszki. Brzegi kałamarnicy spiąć wykałaczką, namoczoną uprzednio na 15 minut w zimnej wodzie. Nadzianą tuszkę posypać pieprzem i posmarować oliwą, ułożyć na ruszcie i piec 5-6 minut, obracając, aby się równo przypiekła.

powrót

Podobne przepisy

Drabinki z krewetek i papryczek jalapeno
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krewetki z chili i limonką - Marieta Marecka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Smażone kalmary podane z sosem tatarskim
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.