Delia  Smith

Fasolowe pure lub pikantny pasztet z ciecierzycy


Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Fasolowe pure lub pikantny pasztet z ciecierzycy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

17 dag ciecierzycy

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki soku z limonki

1 duży pomidor

1 chilli

3 dymki

1 łyżka kolendry

½ łyżeczki sosu Tabasco

2 łyżki kwaśniej śmietany

 

 

Przygotowanie:


Namoczoną wcześniej ciecierzycę gotujemy przez 3 kwadranse. W tym czasie podsmażamy w dwóch łyżkach oleju arachidowego posiekaną cebulę i czosnek, aż warzywa zmiękną.
Odcedzoną ciecierzycę wrzucamy do malaksera, dodajemy sok z limonki, oraz cebulę z czosnkiem – i miksujemy na gładką pastę. Pure przekładamy do miski, dodajemy obranego ze skórki i posiekanego pomidora, oczyszczone z nasion chilli, posiekane dymki, posiekaną kolendrę i sos Tabasco. Dodajemy śmietanę, wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku. Przybieramy czarnymi oliwkami oraz natką i podajemy np: z chlebem.

powrót

Podobne przepisy

Bagna cauda - gorący sos z czosnkiem i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Aksamitne guacamole
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
(odc.009) tapenada z suszonych pomidorów
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sos daktylowo-pomarańczowy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Krem do bezy Pavlowej
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia australijska
(odc.09)chutney z pieczarek i rodzynek
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

#twojaa

14.05.2012 14:01


woodstok

CYTUJ

Spoko

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.