Daria Ładocha

Fasolotto z mascarpone, brokułami i szpinakiem


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dobre dla dzieci

Fasolotto z mascarpone, brokułami i szpinakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 duża cebula cukrowa

1 ząbek czosnku

kilka różyczek brokułu

pół litra wywaru z warzyw

szklanka liści szpinaku

450 g białej fasoli ugotowanej al dente

100 g serka mascarpone

pół łyżeczki soli

ćwierć łyżeczki pieprzu

sok z jednej cytryny

2 łyżki prażonych płatków migdałowych

2 łyżki oliwy z oliwek

skórka z cytryny do dekoracji

 

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek oraz drobno posiekaną cebulę.
Dodaj różyczki brokułu i chwilę podsmażaj.
Dodaj szklankę wywaru oraz liście szpinaku. Gotuj, aż brokuł będzie miękki.
Następnie dodaj fasolę i w razie potrzeby resztę wywaru. Dopraw solą i pieprzem, dodaj mascarpone i doprowadź do wrzenia.
Na koniec dodaj sok z cytryny i podawaj udekorowane płatkami migdałowymi i skórką z cytryny.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.