Fasolka szparagowa z orzechami laskowymi

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Fasolka szparagowa z orzechami laskowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

pół miarki orzechów laskowych

450 g fasoli szparagowej

sól i pieprz

łyżka oliwy

posiekana różowa szalotka

sok z cytryny do smaku

2 łyżki crème fraîche

garstka posiekanego świeżego estragonu

garstka posiekanej świeżej pietruszki

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Rozłożyć orzechy na blasze i uprażyć, aż lekko ściemnieją, przez ok. 8 minut. Zdjąć, posiekać i odłożyć. Obciąć końcówki strączków fasoli i ugotować ją w dużym garnku osolonej wody do miękkości. Odcedzić i przelać zimną wodą, żeby utrwalić kolor. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić na minutę szalotkę, potem dodać fasolkę i przemieszać, żeby ją podgrzać. Posolić i popieprzyć. Wcisnąć soku z cytryny. Zdjąć z gazu i wmieszać crème fraîche. Wsypać orzechy i zieleninę.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Suflety warzywne
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Karczochy z parmezanem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Opiekana dynia
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Zupa tiza
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cebula w jogurcie
Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.