Jacques Pépin

Fasolka szparagowa z grzybami leśnymi


Przepis z programu Julia i Jacques gotują w domu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Fasolka szparagowa z grzybami leśnymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki masła

1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia

1 rozgnieciony ząbek czosnku

225 gramów kurek lub innych grzybów leśnych

oczyszczonych i pokrojonych na małe kawałki

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

650 gramów fasolki szparagowej z obciętymi końcówkami

 

 

Przygotowanie:


Zagotować duży garnek osolonej wody. Na dużej patelni rozgrzać masło z oliwą. Wrzucić czosnek i podsmażać przez minutę, aż się zeszkli. Dodać grzyby i smażyć, aż puszczą sok i ponownie go wchłoną. Powinno to trwać 5 do 7 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić w ciepłe miejsce na kuchenkę. Do wrzątku wrzucić fasolę. Gotować 3 do 5 minut, aż zmięknie. Osączyć.
Połowę grzybów przełożyć do małego naczynia i odstawić w ciepłe miejsce. Fasolkę dodać do grzybów na patelni i wymieszać. Przełożyć na półmisek. Posypać pozostałymi grzybami. Ponownie doprawić solą i pieprzem. Podawać.

powrót

Podobne przepisy

Ser panir ze szpinakiem
Przepis z programu Floyd w Indiach
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Warzywne ragoût
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Warzywa w sosie sezamowym
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.