Marieta  Marecka

Fasolka szparagowa po bretońsku


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

odsłon: 6193

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

ok. 1 kg fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)

1 cebula

4 kiełbasy, np. śląskie

200 g wędzonego boczku

5 pomidorów

1 mały koncentrat pomidorowy

2 ząbki czosnku

1 listek laurowy

2 ziarna ziela angielskiego

1 łyżeczka cukru

gałązka świeżego rozmarynu

kilka gałązek tymianku

1 łyżeczka ostrej papryki mielonej

1 łyżka masła

1 łyżka mąki pszennej

sól

pieprz

Przygotowanie:

Świeżą fasolkę myjemy, obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, mrożoną przekładamy do garnka.
Kiełbasę i boczek kroimy i przesmażamy na suchej patelni, przekładamy do garnka.
Na wytopionym tłuszczu przesmażamy drobno poszatkowaną cebulkę. Jeśli tłuszczu będzie zbyt mało, dolewamy olej i na rozgrzany wrzucamy cebulę. Cebulka powinna być szklista, niezbyt wysmażona.
Do garnka z kiełbasą i fasolką wkładamy cebulę, listek laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, pokrojony czosnek. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy drobniej i wrzucamy do gara. Wstawiamy na niezbyt duży gaz i gotujemy, aż fasolka zmięknie.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, jeśli trzeba całość podlewamy wodą. Doprawiamy świeżym tymiankiem, pieprzem, solą i cukrem.
Na koniec, jeśli potrawa wyszła zbyt wodnista, można przygotować jasną zasmażkę. Roztapiamy masło w rondelku, lub na patelni, wsypujemy mąkę i smażymy do czasu, aż zniknie mączny zapach, a zasmażka będzie nadal jasna. Dodajemy ją do dania i krótko razem gotujemy mieszając.

Słoiki wygotowujemy i do gorących nakładamy gorący wkład – jeśli chodzi o przetwory takie jak fasolka czy dżemy.
Nakrętki wygotowujemy i wycieramy czystą ściereczką, najlepiej na chwilę przed zakręcaniem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na ok. 20 minut i w nim studzimy (uwaga – to nie dotyczy ogórków!)

powrót

Podobne przepisy

Galaretka malinowa z kokosem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Fajitas
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Rumtopf
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka
Konfitura truskawkowa z kwiatami jaśminu
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Papryka marynowana
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Kim chi
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia koreańska

skomentuj przepis

przyst9k

postów: 3

26.10.2015 16:28

CYTUJ

petarda!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.