Grzegorz  Łapanowski

Fasolka po bretońsku a la Łapa


Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 2228

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g polskiej mielonej jagnięciny

250 g namoczonej fasoli

2 łyżki kminu rzymskiego

1 cebula

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

3 ząbki czosnku

50 ml koncentratu pomidorowego

50 ml oleju rzepakowego

szczypta majeranku

1 marchew i 1 korzeń pietruszki

 

Przygotowanie:

Czosnek, chilli siekamy i dodajemy do mięsa razem z roztartym w moździerzu kminem rzymskim i solą. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i przesmażamy. Gotujemy fasolę do miękkości. Z jagnięciny robimy małe kuleczki. Obsmażamy je na oleju. Marchewkę i pietruszkę kroimy w drobną kostkę lub trzemy na tarce i dodajemy do mięsa razem z liściem laurowym. Kiedy mięso się zetnie i lekko zezłoci na patelnię dodajemy fasolę. W miseczce mieszamy koncentrat pomidorowy z ½ szklanki wody i mieszaninę wlewamy na patelnię. Dodajemy majeranek. Gotujemy przez 5 minut by smaki się połączyły. Podajemy z chrupiącą bagietką.

powrót

skomentuj przepis

sandranowa26

postów: 2

17.03.2013 00:38

CYTUJ

Z jagnięciną jeszcze nie jadłam, ale musi być równie dobra jak standardowe wersje, np. Fasolka po bretońsku

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.