Fasola z zieleniną

Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Dania dietetyczne

Fasola z zieleniną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 ½ łyżki oliwy

1 mała cebula, pokrojona na cienkie plasterki w półksiężyce

1 łyżka posiekanych ząbków czosnku (mniej więcej 2 ząbki)

1 dokładnie opłukana główka eskarioli

1½ szklanki bulionu z kurczaka

½ łyżeczki suszonego tymianku

¾ łyżeczki soli

1 puszka (465 g) białej fasoli, osączanej i opłukanej

starty parmezan do przybrania



Przygotowanie:

Na dużej patelni teflonowej podgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i od czasu do czasu mieszając, podsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy eskariolę i mieszamy tak, aby lekko zmiękła. Wlewamy bulion, wsypujemy tymianek i sól. Zmniejszamy płomień na średni. Gotujemy 15 minut. Dorzucamy fasolę i gotujemy dalej na małym ogniu około 3-5 minut, aż fasola wchłonie prawie cały płyn, a zielenina będzie miękka. Zestawiamy z ognia. Podajemy na ciepło, posypane tartym parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.