Fasola w sosie pomidorowym

Fasola w sosie pomidorowym
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do rondla wrzuć namoczoną białą fasolę, cebulę, marchew i pół łodygi selera naciowego. Zalej wodą, gotuj na małym ogniu przez 2,5 godziny.
Zrób sos pomidorowy: w rondlu rozgrzej oliwę, dorzuć posiekane szalotki i rozgniecione ząbki czosnku. Smaż przez kilka minut, dolej ocet z czerwonego wina. Powiększ płomień i odparuj ocet. Zmniejsz płomień, dodaj cukier, passatę, ketchup i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, zagotuj.
Gdy fasola zmięknie, wyjmij warzywa, odcedź wywar do żaroodpornej miski. Przelej nieco wywaru do sosu pomidorowego. Dopraw do smaku. Dorzuć fasolę. Jeśli sos zgęstnieje, dolej wywaru i gotuj na małym ogniu. Fasola wchłonie część sosu. Danie można przygotować kilka godzin wcześniej. Dorzuć parę pokrojonych w kostkę pomidorów. Podawaj na grubych tostach.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA