Gary  Rhodes

Fasola w sosie pomidorowym


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Fasola w sosie pomidorowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

350 g namoczonej białej fasoli

1 cebula

1 marchew

½ łodygi selera naciowego

woda

kilka pokrojonych w kostkę pomidorów

 

 

Przygotowanie:


Do rondla wrzuć namoczoną białą fasolę, cebulę, marchew i pół łodygi selera naciowego. Zalej wodą, gotuj na małym ogniu przez 2,5 godziny.
Zrób sos pomidorowy: w rondlu rozgrzej oliwę, dorzuć posiekane szalotki i rozgniecione ząbki czosnku. Smaż przez kilka minut, dolej ocet z czerwonego wina. Powiększ płomień i odparuj ocet. Zmniejsz płomień, dodaj cukier, passatę, ketchup i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, zagotuj.
Gdy fasola zmięknie, wyjmij warzywa, odcedź wywar do żaroodpornej miski. Przelej nieco wywaru do sosu pomidorowego. Dopraw do smaku. Dorzuć fasolę. Jeśli sos zgęstnieje, dolej wywaru i gotuj na małym ogniu. Fasola wchłonie część sosu. Danie można przygotować kilka godzin wcześniej. Dorzuć parę pokrojonych w kostkę pomidorów. Podawaj na grubych tostach.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.