David w europie 2

przepisy z programów >>

Farsz do indyka

Przepis z programu Minimalista (odc.14)

trudność: łatwe

czas przygotowania:

rodzaj dania: Inne Inne

składniki i przygotowanie:


Ilość: 6-8 szklanek, na ok. sześciokilogramowego indyka

Składniki
225 g masła
1 szklanka posiekanej cebuli
pół szklanki orzeszków piniowych lub posiekanych orzechów włoskich
6-8 szklanek grubo pokruszonego świeżego chleba
1 łyżka zmielonego świeżego estragonu lub listków szałwii lub 1 łyżeczka suszonego estragonu albo szałwii, pokruszonych
pół szklanki dymki
pół szklanki świeżo posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie
Roztopić masło na średnim ogniu na dużej, głębokiej patelni. Dodać cebulę i smażyć aż zacznie się rumienić, ok. 5 minut. Dodać orzechy i smażyć ciągle mieszając aż się zrumienią, ok. 3 minut.
Dodać pokruszony chleb i estragon lub szałwię i wymieszać. Zmniejszyć ogień, dodać sól, pieprz, dymkę i zamieszać. Spróbować, doprawić w razie potrzeby. Dodać natkę pietruszki i wyłączyć ogień. (można przygotować ten przepis wcześniej, w tym punkcie przełożyć do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce jeden dzień). Nadziać kurczaka lub indyka przed pieczeniem lub zapiekać w żaroodpornym naczyniu przez ok. 45 minut w temperaturze 180 do 200 st. C. Można też zapiec w tym czasie, kiedy pieczemy indyka. (lub upiec 3 dni przedtem i podgrzać tuż przed nadzieniem).

© Mark Bittman

skomentuj przepis >>