Mark  Bittman

Farsz do indyka


Przepis z programu Minimalista (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Farsz do indyka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g masła

1 szklanka posiekanej cebuli

pół szklanki orzeszków piniowych lub posiekanych orzechów włoskich

6-8 szklanek grubo pokruszonego świeżego chleba

1 łyżka zmielonego świeżego estragonu lub listków szałwii lub 1 łyżeczka suszonego estragonu albo szałwii

pokruszonych

pół szklanki dymki

pół szklanki świeżo posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Roztopić masło na średnim ogniu na dużej, głębokiej patelni. Dodać cebulę i smażyć aż zacznie się rumienić, ok. 5 minut. Dodać orzechy i smażyć ciągle mieszając aż się zrumienią, ok. 3 minut.
Dodać pokruszony chleb i estragon lub szałwię i wymieszać. Zmniejszyć ogień, dodać sól, pieprz, dymkę i zamieszać. Spróbować, doprawić w razie potrzeby. Dodać natkę pietruszki i wyłączyć ogień. (można przygotować ten przepis wcześniej, w tym punkcie przełożyć do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce jeden dzień). Nadziać kurczaka lub indyka przed pieczeniem lub zapiekać w żaroodpornym naczyniu przez ok. 45 minut w temperaturze 180 do 200 st. C. Można też zapiec w tym czasie, kiedy pieczemy indyka. (lub upiec 3 dni przedtem i podgrzać tuż przed nadzieniem).

powrót

Podobne przepisy

Fondue neuchatel
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia szwajcarska
Croque Monsieur
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Masa kajmakowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Muesli
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Jogurt grecki - domowy
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Marokańska pasta z migdałów i miodu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.