Farfalle ze śmietaną i grzybami

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Farfalle ze śmietaną i grzybami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 opakowanie makaronu farfalle

pół posiekanej cebuli

150 g pancetty

3 rozgniecione ząbki czosnku

250 g masła

pęczek tymianku cytrynowego

oliwa

pół filiżanki białego wina

3 opakowania różnych odmian pieczarek

1 opakowanie boczniaków

1 opakowanie shiitake

1 litr śmietany

250 g sera taleggio

sól i pieprz

pęczek posiekanego szczypiorku

2 liście szałwii

Przygotowanie:

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pokrojoną pancettę podsmażyć na oliwie z cebulą i czosnkiem.
Grzyby pokroić na dowolne kawałki i wrzucić na stopioną połowę masła. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać tymianek. Powoli wlać wino i śmietanę. Gotować na małym ogniu, aż grzyby będą miękkie.
W garnku stopić resztę masła, wrzucić makaron, dodać sól, pieprz, szczypiorek i szałwię. Dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć do garnka z sosem. Posypać startym serem.

powrót

Podobne przepisy

Makaron z sosem putanesca
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z sosem orzechowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta a la Norma
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Leniwe w sosie porzeczkowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Karczochy z makaronem penne
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.