Farfalle ze śmietaną i grzybami

Farfalle ze śmietaną i grzybami
Oceń przepis:
45 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 39)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski, Dania z grzybów
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu farfalle
  • pół posiekanej cebuli
  • 150 g pancetty
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 250 g masła
  • pęczek tymianku cytrynowego
  • oliwa
  • pół filiżanki białego wina
  • 3 opakowania różnych odmian pieczarek
  • 1 opakowanie boczniaków
  • 1 opakowanie shiitake
  • 1 litr śmietany
  • 250 g sera taleggio
  • sól i pieprz
  • pęczek posiekanego szczypiorku
  • 2 liście szałwii

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokrojoną pancettę podsmażyć na oliwie z cebulą i czosnkiem. Grzyby pokroić na dowolne kawałki i wrzucić na stopioną połowę masła. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać tymianek. Powoli wlać wino i śmietanę. Gotować na małym ogniu, aż grzyby będą miękkie. W garnku stopić resztę masła, wrzucić makaron, dodać sól, pieprz, szczypiorek i szałwię. Dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć do garnka z sosem. Posypać startym serem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA