Farfalle z sosem pomidorowym i mozzarellą

Przepis z programu Po prostu po włosku (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Farfalle z sosem pomidorowym i mozzarellą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

Makaron:

400 g mąki typu 00

4 duże jajka

szczypta soli

drobna kaszka kukurydziana lub manna, do posypania tacy



Sos:

oliwa

½ czerwonej cebuli, drobno posiekanej

ząbek czosnku

2 puszki krojonych pomidorów (po 400 g)

1 łyżka przecieru pomidorowego

szczypta pieprzu kajeńskiego

kostka rosołowa drobiowa lub warzywna

garść czarnych oliwek z pestkami

2 kulki bawolej mozzarelli, po 100 g każda

parmezan

opakowanie młodego szpinaku (około 235 g)



Przygotowanie:

Zrobić ciasto na makaron według podstawowego przepisu na makaron jajeczny (patrz: przepis na makaron jajeczny). Używając wałka lub maszynki rozwałkować ciasto na kwadratowy płat o grubości mniej więcej dwóch złożonych kart do gry. Płat ciasta ułożyć na posypanym mąką blacie. Za pomocą radełka lub ostrego noża pokroić ciasto na paski o szerokości 3-4 cm, a następnie pokroić w poprzek, tak, by powstały małe prostokąty. Oprószonymi mąką palcami zaszczypywać każdy prostokącik w środku, na kształt motylków. Jeśli ciasto jest zbyt suche, zwilżyć palce wodą. Kilka tac posypać kaszką kukurydzianą lub manną, by makaron się nie przykleił i układać farfalle na tacach. Zostawić do obeschnięcia na 20 minut, by motylki trzymały kształt podczas gotowania. W czasie, kiedy makaron obsycha, przygotować sos. Wstawić głęboką patelnię na średni ogień, wlać nieco oliwy, włożyć posiekaną cebulę i smażyć, aż zmięknie. Nożem rozgnieść czosnek z solą, dodać do cebuli, podsmażyć minutę, dodać pomidory, przecier i pieprz kajeński oraz pokruszoną kostkę rosołową. Wymieszać, trzymać na małym ogniu przez 5-10 minut. To bazowy sos pomidorowy, który można przygotować w większych ilościach i przechowywać w porcjach w zamrażalniku. Wydrylować oliwki i dodać do sosu. W czasie, kiedy sos dochodzi, włożyć makaron do osolonej gotującej się wody na około 2 minuty lub nieco dłużej, jeśli makaron jest grubszy. Makaron ma być al dente. Porwać kulki mozzarelli i dodać do sosu. Wsypać nieco startego parmezanu, włożyć szpinak. Łyżką cedzakową wyjąć makaron, nie odcedzając go do końca – dzięki resztce wody z gotowania szpinak zmięknie. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody z gotowania makaronu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i podawać, skropione oliwą i posypane tartym parmezanem.



Przydatne wskazówki:

Świeży makaron można zastąpić suchym – około 600 g na 6 osób. Do tego sosu świetnie nadają się farfalle, penne czy nawet tagliatelle.

Bazowy sos pomidorowy warto zrobić w większych ilościach i przechowywać w porcjach w zamrażalniku. Wystarczy go podgrzać przed podaniem. Można na jego bazie przyrządzić różne sosy do makaronu – inny sos na każdy dzień tygodnia! Tuńczyk będzie świetnym dodatkiem, jeśli zależy nam na większej zawartości protein. Dzięki dodatkowi kaparów i anchois powstanie sos alla puttanesca; dodatek chrupiącej pancetty i chili zmieni go w ognisty sos all\'arrabbiata.

powrót

Podobne przepisy

Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z sosem putanesca
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażony makaron z chińskim szczypiorkiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Kokardki z cukinią i krewetkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Leniwe kluski z karmelizowanymi pomarańczami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.