Fantazja czarnoleska

Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Fantazja czarnoleska
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ciasto:

200 g czekolady (70% kakao)

125 g niesolonego masła

1 łyżka wody

50 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

50 g mielonych migdałów

4 jajka

130 g jasnego cukru muscovado

2 łyżki kirschu

¼ łyżeczki soli

masło do posmarowania formy



do przełożenia:

600 ml śmietany kremówki

2 łyżki drobnego cukru z melasą

2 łyżki kirschu

2 puszki wiśni w syropie (zachować syrop)



do dekoracji:

50 g wiórków z czekolady (70% kakao)*

20-24 czereśnie



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C/160°C z termoobiegiem. 2 okrągłe foremki wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Do szklanej miski wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i pokrojone w kostkę, miękkie masło, wlać wodę. Stopić na parze (postawić na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu tak, by dno miski nie dotykało wody), od czasu do czasu zamieszać. Zdjąć z ognia i zostawić do przestygnięcia. Do osobnej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wsypać mielone migdały, przemieszać i odstawić na bok. Oddzielić białka od żółtek do dwóch szklanych misek, żółtka do małej, białka do dużej (miski powinny być czyste i suche). Do mieszaniny czekoladowej po kolei dodać żółtka i wymieszać łyżką na gładką masę, wsypać mąkę z dodatkami i cukier, wymieszać lekkim ruchem, wlać kirsch i delikatnie połączyć. Miksować białka, aż się lekko spienią, dodać sól i ubić na niezbyt sztywną pianę. Dodać łyżkę piany z białek do masy czekoladowej i zmieszać, by ją rozluźnić. Dołożyć resztę piany i delikatnie wymieszać lekkim ruchem od dołu. Ciasto rozdzielić między foremki, wygładzić wierzch i wstawić do piekarnika na 18-20 minut. Wyjąć z pieca, zostawić kilka minut w formach, wyłożyć ciasta na kratkę i odstawić do ostygnięcia. Wiśnie z puszki osączyć na sicie, zachowując syrop. Wlać do niego łyżkę kirschu i wymieszać. Odwrócić ciasta spodem do góry i każde polać kilkoma łyżkami syropu. Odstawić, by płyn wsiąknął. Wlać do miski śmietanę, wsypać cukier i ubić niezbyt sztywno. Wlać resztę kirschu i delikatnie wymieszać. Złożyć tort: środek patery posmarować odrobiną śmietany, położyć na niej ciasto, rozsmarować połowę śmietany, wyłożyć osączone z syropu wiśnie z puszki i rozgarnąć na całej powierzchni, aż do brzegów tak, by kilka wystawało na bokach. Przykryć drugim ciastem, na wierzch wyłożyć resztę śmietany. Udekorować wiórkami z gorzkiej czekolady i świeżymi czereśniami.



* Czekoladę stopić na parze, rozsmarować na spodzie blachy i wstawić do lodówki, by czekolada zastygła. Następnie wyjąć i ogrzać do temperatury pokojowej. Ostrym nożem, trzymanym pod kątem 45° do blatu, zeskrobać cienkie wiórki.



© Fiona Cairns

powrót

Podobne przepisy

Placek dyniowy ze śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szarlotka sypana
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta tatin
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z wiśniami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding yorkshire
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Tarta czekoladowa z czerwonymi pomarańczami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.