Si King

Fałszywy suflet cytrynowy


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Fałszywy suflet cytrynowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

14 g żelatyny

2 jajka

200 g miałkiego cukru

skórka otarta z dwóch dużych cytryn

300 ml gęstej kremówki

siekane orzechy i połówki zielonych winogron do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Formę sufletową o pojemności 900 ml nasmarować masłem. Z pergaminu zrobić kołnierz, owinąć formę ciasno tak, by kołnierz wystawał około 5 cm ponad brzeg formy. Rozpuścić żelatynę według instrukcji na opakowaniu (w jak najmniejszej ilości wody — maksymalnie 4 łyżki). Jeśli żelatyna była rozpuszczana w gorącej wodzie — odstawić do wystygnięcia. Zetrzeć skórkę z cytryn i wycisnąć sok do miseczki. Żółtka oddzielić od białek do dwóch misek. Utrzeć żółtka z cukrem, aż zgęstnieją i nabiorą jaśniejszej barwy. Dodać skórkę i sok z cytryny oraz żelatynę, wymieszać dokładnie. Ubić sztywną pianę z białek. Ubić kremówkę. Wymieszać ubitą kremówkę z masą jajeczną, następnie dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać, przegarniając. Przełożyć wszystko do formy sufletowej i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki zdjąć kołnierz, uprzednio przesuwając od wewnątrz płaskim nożem. Wystające ponad formę brzegi udekorować siekanymi orzechami, na wierzch wycisnąć trochę bitej śmietany (używając rękawa cukierniczego lub plastikowego woreczka) i ułożyć połówki winogron.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowe bez mąki
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Kruche ciastka cytrynowo - tymiankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Babka Savarin
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka mamoul z pistacjami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia turecka
Pieróg z brzoskwiniami i sosem z chardonnay
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.