Nigel Slater

Falafel


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Falafel
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g suchej ciecierzycy

namoczonej w wodzie przez noc

2 duże ząbki czosnku

drobniutko posiekane

garść posiekanych listków natki pietruszki

1 mała cebula

drobno posiekana

2 średnie ziemniaki

ugotowane i obrane

sól i świeżo mielony czarny pieprz

¼ łyżeczki sody oczyszczonej

wymieszanej z małą ilością zimnej wody

suszona chili w płatkach

do smaku

1-2 łyżeczki mielonego kminu

olej słonecznikowy

do smażenia

 

3 łyżeczki tahiny (pasty sezamowej)

mniej więcej 1 łyżka wody

sok z 1-2 cytryn

1 ząbek czosnku

drobniutko posiekany

 

 

Przygotowanie:


Osącz, przepłucz i osusz namoczoną ciecierzycę. Wsyp ją do malaksera, dodaj czosnek oraz natkę pietruszki i zmiel na grudkowatą masę. Dodaj cebulę, ziemniaki, sól oraz pieprz do smaku i zmiksuj ponownie na grudkowatą pastę. Wmieszaj sodę z wodą i odstaw na około 30 minut. Posyp mieszaninę płatkami chili oraz kminem i lekko przemieszaj. Uformuj kulki, ułóż w płytkiej formie do pieczenia, przykryj i wstaw do lodówki na pół godziny. Rozgrzej olej w głębokim garnku o grubym dnie. Olej osiągnie właściwą temperaturę, gdy wrzucona do nie go drobina bułki delikatnie zaskwierczy (UWAGA: gorący olej może być bardzo niebezpieczny. Nie pozostawiaj go bez nadzoru). Ostrożnie wkładaj po kilka kulek z ciecierzycy do gorącego oleju i smaż 1-2 minuty obracając, aż się zrumienią i będą chrupiące. Odławiaj je łyżką cedzakową i osączaj na papierowych ręcznikach. Zrób sos: wlej 3 łyżki tahiny do głębokiego talerza. Dolej tyle wody, żeby mieszanina miała konsystencję gęstej śmietany. Dolej sok z 1-2 cytryn (do smaku) i ponownie wymieszaj. Jeśli sos zrobi się za gęsty, dolej nieco wody. Dodaj posiekany czosnek i znowu wymieszaj. Podawaj falafele z miseczką sosu.

powrót

Podobne przepisy

Gruszki w winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Fasola z alaski
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Namy z warzywami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Miętowy kuskus
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Smażone kwiaty dyni nadziewane krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

#ropiks

30.10.2011 10:00


Lodz

CYTUJ

Rozpadly sie w goracum oleju dlaczego pomozcie

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.