Falafel

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Falafel
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka suszonego obranego bobu

namoczonego na noc

1 szklanka suszonej ciecierzycy

namoczonej na noc

1 mała cebula

drobno posiekana

⅓ szklanki roztartej na miazgę natki pietruszki

½ pęczka świeżej kolendry

4 roztarte ząbki czosnku

proszek do pieczenia

1 łyżeczka soli

kmin

rozgnieciony czerwony pieprz

1 łyżeczka libańskiej przyprawy w proszku zawierającej goździki

kmin

cynamon

ziele angielskie

czarny i biały pieprz

gałkę muszkatołową

3 łyżki wody

oliwa lub olej rzepakowy

do smażenia

 

 

Przygotowanie:


Bób i ciecierzycę osączyć, przepłukać i przełożyć do malaksera. Dodać cebulę, natkę, kolendrę, proszek do pieczenia, sól, kmin i rozgnieciony czerwony pieprz. Mleć, włączając i wyłączając urządzenie, zbierając łopatką składniki ze ścianek naczynia tak długo, aż powstanie niezbyt gładka pasta. Wlać wodę i miksować, aż mieszanina zrobi się dość gładka i będzie miała jaskrawozielony kolor. Przełożyć do miski. W rondlu średniej wielkości podgrzać 5-centymetrową warstwę oleju do 350 stopni. Nakładać po łyżce masę na gorący tłuszcz i smażyć przez 2 minuty małymi partiami na brązowy kolor. Osączyć na papierowym ręczniku położonym na metalowej kratce. Podawać na gorąco z pastą tahini wymieszaną z jogurtem i dużą szczyptą papryki w proszku.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.